Briga o kuci koja živi napolju

PITANJE
Imam psa i jednu malu mačku, Pitanje je u vezi psa. Pošto je mešanac, nisam ga uvodio u kuću tokom zimskog perioda, pošto napravi krš i lom. Pas je zavezan za lanac, a kućica mu je taman tolika da stane, što znači tačno koliko mu treba. Pošto su ovde u Divostinu mrazevi jaki, treba li mu staviti nešto u kućicu u vidu krpa, jastuka ili ćebeta? Mislim da ne bi trebalo jer izlazi napolje, pa kad uđe, šape su mu mokre pa me zanima savet stručnjaka. Sledeće pitanje se odnosi na buve koje ima uglavnom preko leta, pa me zanima šta uraditi u vezi sa tim. Pitanje koje se odnosi na mačku: Našao sam je u školi u koju idem, deca su je šutirala i bila je gladna pa sam je doveo sam je kući. Ne znam tačno koliko ima meseci. Ona se stalno čese, a ako je zima, vidi joj se koža, a posle pet meseci ona ni za milimetar nije porasla. MOLIM VAS ZA POMOĆ I UNAPRED VAM HVALA.

ODGOVOR 

Ima više pitanja koja bi morali da Vam postavimo kako bi mogli da Vam damo precizniji odgovor. U svakom slučaju, u kućicu mu ubacite neku mekanu podlogu kako bi mu bilo udobnije i toplije. Ovu podlogu, kao i samu kućicu morate redovno čistiti, kako od uobičajene prljavštine tako i od ektoparazita kao što su buve. Dakle, da li će ovaj pas dobiti buve u ovakvim okolnostima – najverovatnije da hoće ako ih već i nema. Što se tiče tretmana protiv buva, izbor je veliki a najbolje je da se posavetujete sa svojim veterinarom.

Što se tiče mace, što pre je odvedite kod veterinara. Češanje, gubitak dlake i tako loš izgled mogu da budu posledica mnogih oboljenja. Buve, gljivice, drugi paraziti ali i neke sistemske bolesti…. Ovako, bez pregleda niko ne može lečiti ljubimca. Potražite pomoć od veterinara uživo!

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0