Čivava

CIVAVA IME                           ČIVAVA – Chihuahua
PREZIME                 patuljasti psi
VISINA                      mužjak i ženka  20cm / 15cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA                     oko 2 kg
POREKLO               Meksiko
BOJA                        dozvoljene su sve boje i kombinacije ( srećom po odgajivače )
ŽIVOTNI VEK           15 i više godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                     tvrdoglavi, osećajni, obično se vezuju samo za jednu osobu

Najmanji pas na svetu, čivava je svoje ime dobio po istoimenoj meksičkoj državi, a veruje se da je za Asteke bio sveti pas. 1910. godine zoolog Hadan opisao je mumificirane ostatke malog psa iz jedne egipatske grobnice, sa mekom tačkom na lobanji, što je uobičajeno za čivave. Na Malti se za čivave zna već vekovima, pošto su tamo stigle iz Severne Afrike još u 6. veku pne. I na Botičelijevoj freski u Sikstinskoj kapeli prikazan je kućni ljubimac koji predstavlja čivavu. Takvi davni primerci čivave bili su malo veći od današnjih i imali su veće uši, što može da bude posledica sa ukrštanjem golokožog kineskog ćubastog psa. Prva čivava registrovana u SAD bila je ˝Midget˝ 1904. godine, a od tada je rasa postala veoma popularna.

Izgled
Snažna i čvrsta uprkos malom rastu, čivava ima okretno držanje. Glava je, okrugla kao jabuka, sa tananim obrazima. Nos, prilično kratak, pomalo je šiljat. Velike razmaknute uši, su uspravne kada je pas na oprezu, a uobičajeno stoje pod uglom od 45°. Postoje dve vrste čivave – kratkodlaka i dugodlaka.

Karakter i nega
Čivave su društvene životinje, tako da će bez problema živeti sa drugim psima i mačkama. Nisu prikladni za malu decu, jer će ih ona posmatrati kao igračku. Čivava je veoma dobar čuvar, koji lavežom upozorava na najmanji šum. Uprkos utisku koji odaje, kao običan pas mezimac koga treba samo držati u krilu, on može da hoda koliko god vlasnik želi. Treba paziti da ne provocira druge životinje, jer se neustrašivo suprostavlja psima koji ga napadnu.
Čivava je idealan pas za ljude koji žive u malom prostoru. Svakako ga možete voditi sa sobom, a njegova ishrana neće opteretiti kućni budžet. Nije ga skupo održavati, obzirom da je dovoljno samo svakodnevno četkanje i češljanje mekom četkom.

Jedini problem je što su osetljiviji na hladnoću i vlagu od drugih pasa, pa im maleni kaputić neće biti suvišan luksuz u hladnim zimama.