Naslovna VESTI PSI Da li je zdravlje ljubimca skupo?

Da li je zdravlje ljubimca skupo?

0
PODELI
ljubimci i zdravlje petface

Koliko se puta dnevno češljate? Koliko puta stavite neku kremu za negu kože? Verovatno često i to zato što vam je stalo do lepog izgleda. I vašem ljubimcu je, u to budite sigurni! Kada govorimo o koži i dlaci naših ljubimaca, mislimo i na ovaj estetski element, ali pre svega treba da o tome razmišljamo kao važnom zdravstvenom problemu. Koža i dlaka ljubimaca, za mnoge vlasnike predstavljaju pokazatelje opšteg zdravlja.

Glatko, sjajno, ali nemasno krzno i meka koža, prijatna na dodir su ideal svakog vlasnika kućnog ljubimca. Takođe, ovi parametri se smatraju dobrim indikatorima opšteg zdravlja kućnog ljubimca i adekvatne ili superiorne ishrane.

Sa druge strane, loše stanje kože i krzna znak je da je ljubimac popustio pred napadom neke bolesti. Jedna od takvih je recimo Dijabetes melitus, odnosno šećerna bolest, koja najčešće umeša prste i naruši lep igled vašeg ljubimca!

Takođe, preosetljivost na neke sastojke hrane, odnosno alergije, nedostatak ili disbalans hranljivih materija i slično, mogu se nepovoljno odraziti na kožu vašeg četvoronožnog prijatelja! Dakle, slika je sledeća – suvo krzno, koje je slabo i mnogo opada. Ljubimac se puno linja, dlaka slabo raste, a prisutno je i obilno perutanje, nastajanje krasta po koži i moguć svrab.

Jedna od glavnih predrasuda kada je koža ljubimca u pitanju jeste da je njena nega i nega dlake stvar trenda, prestiža, unosan biznis i nepotrebno “rasipanje novca”. Ok, kako ćete onda objasniti da samo REDOVNOM negom možete sprečiti da vaš pas pati i cvili od bolova izazvanih raznim alergijama ili recimo, demidokozom – parazitskim oboljenjem, koje se javlja upravo u folikuli dlake? Ako je njegovo zdravlje skupo, onda se zapitajte zašto uopšte imate ljubimca!

No, vratimo se temi odgovornosti. Kako bi bila lepa i sjajna, dlaci i koži vašeg malog prijatelja ipak je potrebna pomoć u vidu kozmetičkih sredstava i šišanja. Redovno češljajte vašeg psa i to odgovarajućim alatom i na način koji odgovara tipu dlake, koju vaš ljubimac ima. Redovnim češljanjem, izbeći ćete da se dlaka vašeg psa ućeba, a na taj način ćete odstraniti i mrtvu dlaku i podlaku sa vašeg ljubimca. Osim uklanjanja mrtve dlake, češljanjem će se poboljšati i cirkulacija krvi, a samim tim i zdravlje kože. Svakodnevnom negom, koža vašeg psa će biti zdravija, a dlaka sjajnija!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.