Da li znate: Najređi pas na svetu po Ginisu iz 1977. godine?

Kada pomislite na bore, obično vam se stvori slika starice koja sedi u svom dvorištu, sklonjena daleko od svih urbanih gužvi. Ali, kada mi kažemo bore – mi mislimo na te male, zgužvane ljubimce, omiljene među decom. Tačno je – reč je o šar peju.
Poreklom iz Kine, poznati su po svom karakterističnom izgledu, odnosno naboranoj koži i plavom jeziku. U Ginisovoj knjizi rekorda 1977. godine šar pej je opisan kao najređi pas na svetu.
Ova rasa se ne preporučuje svakome – iziskuje više pažnje i nege nego mnoge druge. Upravo će o tome ovde biti reči, jer njihova dlaka je kratka i veoma oštra, a ponekad, pri kontaktu, predstavlja uzrok iritacije kod osetljivijih osoba. Tvrda i hrapava koža i dlaka – kratka i čekinjasta, zahtevaju dodatnu negu I pažnju vlasnika ovih simpatičnih “staraca”.
Zbog svoje građe, odnosno naboranosti kože, ovi psi često pate od infekcije ušiju, a vrlo često se kod njih razvije i hipotireoidizam, koji još dodatno može pogoršati probleme sa kožom. Budući da su otvori spoljašnjih ušnih kanala prekriveni ušnim školjkama, preporučuje se redovno čišćenje ušiju da bi se izbegle infekcije.
sar pej petface
Čišćenje kožnih nabora možete raditi suvim papirnim maramicama ili vatom, po potrebi i posebnim vlažnim maramicama za ovu namenu (jer sadrže blagi rastvor borne kiseline). Ova mesta moraju biti suva i čista od nakupljene dlake, otpalog epidermisa i izlučevina lojnih žlezda. Prečesta kupanja mogu da dovedu do stvaranja velike količine masti, a time se pojačava miris psa i dolazi do začepljenja pora. Kupanje isključivo blagim šamponom za pse, pri čemu opet posebnu pažnju treba obratiti naborima.
pet care studio petface
Ukoliko vams ve ovo deluje mnogo komplikovano, a ipak želite ovog naboranog psa za ljubimca – ne brinite. U našem PET CARE STUDIJU oni su stalni gosti, jer naše stručno osoblje tačno zna kako sa njihovim borama!
Uz našu, kasnije I vašu samostalnu negu, uživaćete dugo u društvu ovog nadasve vernog prijatelja.

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0