Ovo je prva zemlja u kojoj su psi dobili pravni status kao i deca!

– Siguran sam da većina ljudi, koji usvajaju pse ili mačke, ili neku drugu vrstu kućnog ljubimca, vide njih kao deo svoje porodice, rekao je Bobi Pot koji je i sam vlasnik dva psa. Njega, kao i ostale ljude koji žive na Aljasci, raduje činjenica da je u njihovoj zemlji usvojena odredba prema kojoj kućni ljubimci i deca imaju jednak pravni status.

To znači da, ako se supružnici odluče na razvod, a ne mogu da se dogovore oko toga kome će kućni ljubimac da pripadne, sudija donosi odluku. Ovde se sudija vodi pre svega dobroditi životinje, a ne njenih vlasnika!

BRAVO: U ovom gradu psi i mačke dobili ista prava kao i ljudi!

deca petface

Aljaska

Ako odluči, na primer, da je za životinju tako najbolje, sudija može da naredi da i nakon razvoda o ljubimcu moraju da se staraju obe strane. Kako bi životinju zaštitio od zlostavljanja ili zanemarivanja, zakon propisuje da u takvim situacijama ljubimac može da se zapleni i smesti u sklonište za životinje. Naravno, o trošku vlasnika.

BRAAAVO: Novi Zeland prvi na svetu priznao životinje kao „bića sa osećanjima“!

deca petface

U većini evropskih i svetskih država, psi se nakon razvoda tretiraju kao imovina. Kao lampa ili krevet. Aljaska je prva država koja tretira ljubimce kao decu u slučaju brakorazvodnih pranica!

– Aljaska je upravo postala prva država koja zahteva od suda da “uzme u obzir dobrobit životinja” i osnaži sudije da odrede zajedničko starateljstvo nad ljubimaca, baš kao što smo moj partner i ja prošli nakon razvoda, rekao je Bobi!

Ša kažete na ovo?

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0