TASTE OF THE WILD odgovara: Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Dijabetes kod pasa je kompleksno oboljenje koje je izazvano ili manjkom hormona insulina ili neadekvatnim odgovorom na insulin. Nakon što pas jede, njegov probavni sistem razbija hranu na različite komponente, uključujući i glukozu, koju insulin vodi do ćelija. Kada pas ne proizvodi insulin, ili ne može da ga koristi normalno, njegovi nivoi šećera u krvi rastu, a rezultat je hiperglikemija – koja, ako se ne leči, može da dovede do brojnih komplikovanih zdravstvenih problema za psa.

dijabetes petfaceBitno je shvatiti da se dijabetes može kontrolisati i da mnogi psi koji pate od ovog oboljenja mogu da vode normalan i srećan život. Psi mogu imati dijabetes tipa 1, to jest manjak proizvodnje insulina i dijabetes tipa 2, odnosno lošu proizvodnja insulina, kao i neadekvatan odgovor na ovaj hormon.

Pročitajte još: TASTE OF THE WILD: Znakovi dijabetesa kod mačaka

Neki od siptoma koji se mogu javiti kod vašeg psa i koji mogu da ukažu na to da ima dijabetes jesu sledeći: promene u apetitu, prekomerna žeđ, gubitak kilaže, učestalije uriniranje, neobičan voćkast dah, letargija, dehidratacija, infekcije urinarnog trakta, povraćanje i hronične infekcije kože.

dijabetes petfaceTačan uzrok dijabetesa je nepoznat, ali gojaznost, autoimune bolesti, genetika, pankreatitis i određeni lekovi mogu igrati bitnu ulogu u stvaranju ovog oboljenja. Psi koji su skloniji razvijanju dijabetesa jesu gojazni psi i ženke, kao i psi stariji od šest godina. Takođe, neke rase pasa imaju veće šanse da pate od ovog oboljenja – australijski terijeri, šnauceri, pudle, samojedi i jazavičari.

Pročitajte još: TRAINER: Medicirana hrana za pse sa zdravstvenim problemima!

Pošto ste se upoznali sa simptomima i time šta može dovesti do toga da vaša kuca dobije dijabetes, odnosno koji su psi skloniji razvijanju ovih bolesti, jasno vam je da postoje načini i da smanjite mogućnost pojavljivanja ovog oboljenja kod vašeg psa kroz adekvatnu ishranu.

dijabetes petfaceTaste of the Wild hrana za pse prozvedena je bez žitarica koja izaziva brojne zdravstvene probleme od gojaznosti, preko probavnih problema, pa sve do dijabetesa. Dakle, ukoliko vašem psu obezbedite hranu koja sadrži preukusno meso divljači i koja nema u svom sadržaju žitarice, bićete bar malo sigurniji da vaša kuca, a i vi sa njom, nećete morati da se borite protiv dijabetesa.

Taste of the Wild – pravi izbor za svakog psa! 🙂