DOKAZANO: Najveći broj interakcija “dete – pas”, koje se loše završavaju izaziva DETE!

On je jedini pas na svetu plave boje. Potpuno poseban – po mnogo čemu. On je proizvod dečijih psihologa, pedagoga, pedijatara, nastavnog osoblja, veterinara, bihejvorista i umetnika. On ima samo jedan zadatak – da kroz interaktivnu, jednostavnu kompjutersku igricu nauči decu kako da se sigurno ophode sa psima!
Naime, cela ideja je krenula od rezultata istraživanja koje je pokazalo da decu uzrasta od tri do šest godina najčešće ujedaju psi sa kojima žive ili psi koje poznaju. Pri tome, najveći broj interakcija “dete – pas”, koje se loše završavaju izaziva BAŠ DETE. Naime, deca uzrasta do tri godine uvek moraju da budu pod nadzorom roditelja kada provode vreme bilo sa svojim, bilo sa tuđim psom jer mala deca nemaju još uvek razvijen osećaj koliko i na koji način mogu da povrede drugo živo biće. Mnogi psi su u stanju da dugo i trpeljivo puštaju da ih mala deca “gnjave”, ali ponekada i najtolerantniji pas izgubi strpljenje i tada može da nastane niz vrlo neprijatnih i neželjenih situacija. Ova istraživanja su pokazala da deca u ovom uzrastu budu povređena od strane svog psa ili psa koga dobro poznaju (na primer pas baka i deka, komšijski pas) jer se ona sa njima osećaju slobodnije i sklona su da se neprimereno ponašaju prema poznatom psu.
plavi pas petface.jpg
Koja god da je starostna kategorija dece u pitanju postoje određena opšta pravila kojih roditelji treba da se pridržavaju da bi se neželjene situacije na relaciji dete – pas izbegle. Upravo ovo I jeste ideja projekta Plavi pas. Ekspertski tim ovog projekta osmislio je Plavog psa koji kroz igru, dete uči pravilnom ophođenju i pristupu psima, da bi se na taj način smanjio rizik od psećih ujeda.
O svemu ovome detaljnije možete čuti od tima naših veterinara iz projekta Plavi pas, koji su sada već tradicionalni učesnici našeg Royal peta. Tako je I bilo na nedavno održanom kraljevskom druženju u Beogradu. Deca su uživala, a roditelji su sa osmesima pratilI njihove reakcije na novostečena znanja.
Potražite I vi našeg Plavog Psa na sledećem druženju, a do tada pružite podršku kandidatima iz Beograda koji se bore za ulazak u veeeeliko finale. Glasajte za njih na linku >> ROYAL PET BEOGRAD

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0