Naslovna VESTI EKSPERIMENT NAD ŽIVOTINJAMA: Presađeni LJUDSKI GENI u mozak majmuna!

EKSPERIMENT NAD ŽIVOTINJAMA: Presađeni LJUDSKI GENI u mozak majmuna!

0
eksperiment nad zivotinjama petface

Eksperiment koji je podelio naučnu zajednicu odnosi se na poboljšanje kognitivne funkcije kod majmuna implantiranjem gena u njihove mozgove. Naučnik iz Kine koji je izveo ovaj eksperiment stao je u odbranu dostignuća.

Više univerziteta je obavljlo ovaj eksperiment od kojih je Institut zoologije Kunming na jugozapadu kine bio na čelu poduhvata. Ovo je istraživanje trebalo da baci više svetla na evolutivni proces koji je doveo do ljudske inteligencije. Veličina mozga i kognitivne veštine su najdramatičnije izmenjene karakteristike kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi iza te promene ostaju nepoznati, navodi kineski žurnal “Nacionalni naučni pregled”, dodajući da je ovo prvi put da se obavilo takvo istraživanje.

PROČITAJTE I:

MAJMUNOVA UMETNOST: Kad pustiš majmuna da te istetovira! (VIDEO)

Jedan od vodećih naučnika, Su Bing sa kineske Akademije nauka pri Institutu Kunming, kaže da je etnički odbor univerziteta razmatrao eksperiment i da je on pratio ne samo najbolje kineske i međunarodne naučne prakse, već i standarde međunarodne zajednice za prava životinja.

-Dugoročno, takvo osnovno istraživanje pružilo bi informacije dragocene za analizu etiologije i tretman oboljenja ljudskih mozgova (poput autizma) uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga – naveo je Su za CNN, prenosi Blic.

Međutim, naučnici koji se već duže bave etikom genetičkih eksperimenata nad majmunima i primatima kažu da je ovo istraživanje “put rizika”.

eksperiment nad zivotinjama petface

Su je u svojoj studiji naveo da su kopije ljudskog gena MCPH1, važnog markera za razvoj i evoluciju mozga, uspešno implantirane u 11 rezus majmuna. Analizom ponašanja i psihologije ovih životinja je utvrđeno da su se razvili na način kao i ljudi, sa poboljšanom kratkoročnom memorijom i bržim reakcijama u odnosu na kontrolnu grupu. Njihovim mozgovima je takođe trebalo više vremena da se razviju, baš kao i kod ljudi.

Ovo je drugi kontroverzni slučaj povezan sa genetskim istraživanjem u Kini za manje od šest meseci. U novembru je naučnik He Điankui tvrdio da je stvorio prve genetski izmenjene bebe u svetu, zbog čega je naišao na osudu međunarodne naučne zajednice.

Šta vi mislite o ovome?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.