Naslovna PETOPEDIJA PSI Erdel terijer

Erdel terijer

0
PODELI
rase erdel terijer petface

IME ERDEL TERIJER – Airedale terrier
PREZIME terijeri
VISINA mužjak i ženka  61 cm / 57 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 23 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Engleska
BOJA Žućkasto-smeđa sa nijansama sive
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV oprezan, hrabar, sa velikom dozom samopouzdanja; voli decu

Kao najveći pripadnik ove rase pasa, Erdel terijera zovu još i kraljem među terijerima. Ova pasmina dobila je ime po maloj reci Eri (Aire) nastanjenoj vidrama, u oblasti Lids (Leeds) u Velikoj Britaniji. Namenjena lovu na vidre, rasa je nastala oko 1850. godine ukrštanjem psa vidraša (Otterhound), starog engleskog terijera i belog bulterijera. Zato ne čudi što je Erdel terijer lovac na vidre, jelene ili divlje svinje, ali je i izuzetno dobar pas čuvar. Obavljao je mnoge zadatke: u britanskoj i ruskoj vojsci korišćen je kao kurir, prikupljao je novac za organizacije Crvenog krsta, a bio je i izviđački pas železničke policije. Izgleda da je pojavom nemačkog ovčara izgubio primat kao policijski pas.

Izgled
Poluspuštene uši, male, tamne oči i brada mu daju dobroćudni izgled. Ima dugu pljosnatu lobanju. Uši su male, preklopljene sa strane u obliku slova V.

Karakter i nega
Kao kućni ljubimac, Erdel terijer je zahvalan, jer voli decu i vrlo je odan. Uprkos veličini, lako se navikava na male stambene prostore. Nemiran i živahan, Erdel terijer je posebno snažan pas, koji zahteva dinamičnog gospodara koji će mu obezbediti neophodnu svakodnevnu fizičku aktivnost. Snažan je i hrabar, ponekad čak neustrašiv i uvek na oprezu. Ne laje previše i bez potrebe.
Potrebno je trimovati ga svakih 8 do 12 nedelja i redovno četkati. Rukom mu se odstranjuju suvišni čuperci dlake bar dva puta godišnje.
Podložan je ekcemima, inače je po prirodi zdrav pas.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.