Naslovna Komercijalna grupa Udomili ste mačku? Evo koliko ona ima godina!

Udomili ste mačku? Evo koliko ona ima godina!

0
PODELI
godina petface

Činjenica da se mačke razvijaju i stare rapidno za kratko vreme, u isto vreme je i fascinantna i tužna za njihove vlasnike. Mačići se u prvoj godini života razviju kao dete od 15 godina. Odrasla mačka koja ima 4 godine kao da ima 32 ljudske! Niste ovo znali?

Stvarnost je takva, da koliko god da žive, za nas to nije dovoljno. Njihov životini vek zavisi od genetike, ishrane, načina života, veterinarske nege. Jasno je da ne možemo mnogo uraditi po pitanju genetike, ali možemo kontrolisati ostale faktore.

MILION PREGLEDA: Pas Baron svake večeri ušuka Aleksandra pred spavanje!

Dakle, koliko prosečna mačka može da živi? U idealnim uslovima i sa dobrim genima, a pod uslovom da je kućna (ne izlazi napolje) verovatno će duže živeti od mnogih koji žive napolju. Naravno, izuzetaka ima svuda. Ima  mačaka koje su živele i 19 godina iako su imale slobodan izlazak napolje.

godina petface

A kako se zapravo određuju godine mačkama?

Ukoliko pronađete macu na ulici i želite da je zadržite, logično je da se pitate koliko je ona stara? Nešto se može zaključiti po zubima. Ali, najbolju ocenu daće veterinar kompletnim pregledom mačke.

MAČJI ZAGRLJAJI: Ovo je znak da Vas Vaša maca voli!

Verovatno će vam biti lakše da stvorite sliku, ako mačje godine pretvorite u ljudske. Evo jednog od lakših načina. Za prvu godinu života vaše mačke dodelite vrednost 15 ljudskih. U drugoj godini dodajte 9 ljudskih. Znači, dvogodišnja mačka imaće u proseku 24 ljudske godine. Za svaku sledeću dodajte po 4 ljudske. Ovo  su samo okviri, mnogo toga zavisi od faktora koje smo vam već spomenuli.

I, jeste li sračunali? 😉

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.