Granule ili meka hrana za mačke?

Svim vlasnicima je poznato da na tržištu postoje različite vrste gotove industrijski pripremljene hrane. Često je prisutna dilema – granule ili meka hrana. Striktna odluka je nepotrebna jer jedna hrana ne isključuje drugu! Svaka ima svojih prednosti ali i nekih nedostataka koji predpostavljaju dodatnu brigu.
Meka hrana, bilo da se nalazi u obliku sosića, museva, paštete ili komadića je atraktivnija za mačke. Više podseća na lovinu, obično je bogatija mirisima i aromama. Generalno, mačke ovakvu hranu prosto obožavaju. S druge strane, ova hrana prouzrokuje brže stvaranje mekih naslaga na zubima pa je potrebno mački češće čistiti zube od plaka. Drugi nedostatak je taj što se mačke posle duže upotrebe ove hrane teže preusmeravaju na čvrstu hranu. Pored toga, i ovu hranu kada je otvorena, treba čuvati pod određenim uslovima kako ne bi izgubila svojstva. Treba imati u vidu savet da se meka hrana koristi u mlađem uzrastu, tj. prilikom prelaska sa majčinog mleka na uobičajenu hranu.
Granulirana, čvrsta hrana ima više prednosti. Pre svega praktičnija je za čuvanje i doziranje. Granule svojom teksturom obezbeđuju mehaničko čišćenje zubnih naslaga, pa ćete imati manje problema sa bolestima zuba i usta. Suva hrana je prilagođena uzrasnim kategorijama ljubimaca, pa se tako za mačiće proizvode sitnije granule. Naravno, ova hrana nema tako atraktivan miris i ukus kao meka, pa je potrebno nešto više vremena da se mačka navikne na nju. Pored toga, ishrana ovakvom hranom zahteva da svojoj ljubimici obezbedite stalan izvor sveže vode.
Ukoliko ste u dilemi kojom vrstom hrane da hranite mačku, idealan savet ne postoji. Kombinacija granulirane i meke bi bila idealna, ali vi svakako najbolje poznajete svoju ljubimicu. U tom smislu se potrudite da joj u odnosu na njene navike i narav, obezbedite najbolje!