Naslovna Komercijalna grupa Ova greška može macu koštati sluha!

Ova greška može macu koštati sluha!

0
PODELI
greška petface

greška: Svakom mačkoljupcu odavno je već poznata činjenica da su one veoma čiste životinje, jer svakodnevno same održavaju svoju higijenu. Međutim, da li ste se pitali šta je sa delovima gde mačiji jezik ne može da dopre, tj gde mace ne mogu da kontrolišu svoju (ne)higijenu?

Upravo je to slučaj sa ušima mace, jer je macino uho vrlo osetljivi deo tela, koji zbog svoje specifične građe može biti idealno mesto za razmnožavanje brojnih uzročnika, a podložno je i različitim ozledama.

greška petface

Za razliku od pasa, kod mačaka su ređi slučajevi problema sa unutrašnjošću uha i ušne školjke. Sa druge strane, ipak, povrede spoljašnjeg kanala uha i oštećenja bubne opne predstavljaju poprilično česte ozlede prilikom čišćenja i održavanja higijene uha. Mogu biti lakše prirode, ali i vrlo ozbiljne kao što je stvaranja hematoma, poremeća ravnoteže i gubitak sluha.

Pročitajte još:
A šta jedu trudne mace?

Ukoliko je neophodno izvršiti čišćenje uha, onda se tome pristupa izrazito oprezno. Naime, ušna šupljina se čisti posebnim rastvorom namenjenim za tu svrhu i zagrejanim na telesnu temperaturu. Izbegava se korišćenje ušnih štapića zbog opasnosti od ozleda osetljivih struktura unutrašnjosti uha.

greška petface

Nakon što se spoljašnji slušni kanal ispuni rastvorom, treba lagano izmasirati bazu uha, odozdo prema gore i ostaviti neko vreme da rastvor deluje. Nakon nekoliko minuta delovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti napolje čestice prljavštine iz udaljenih delova ušnog kanala, te je potrebno samo vaticom prebrisati spoljašnje delove uha.

Pročitajte još:
NEVEROVATNO: Mace dve trećine svog života PRESPAVAJU!

Ukoliko niste sigurni da možete bezbedno očistiti ušni kanal, bolje je da odvedete macu kod veterinara a on će vam detaljno objasniti i pokazati kako najbezbednije možete očistiti uši vaše mace.

Dakle, iako deluje kao rutinska stvar, čišćenje uha kod mace mora biti oprezna „rutina“. U svakom slučaju ŠTAPIĆE ZA UŠI nas ljudi, zaboravite, jer ta greška macu može skupo koštati!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.