Naslovna Komercijalna grupa I mace mogu biti u depresiji

I mace mogu biti u depresiji

0
PODELI
depresija

Mačke su veoma emotivni i stresu podložni ljubimci. Nije retkost da pate od depresije koja je rezultat velikih izmena u njihovoj rutini, kao što su smrt člana porodice ili prijateljskog ljubimca, usamljenost ili promene u samoj okolini. Biti depresivan znači biti tužan i utučen duži vremenski period. Ako vaša maca ne mjauče često kao inače, ne dočekuje vas sa uobičajenim entuzijazmom, gura hranu njuškom ili čak potpuno izgubi apetit ili primetite bilo kakve promene u njenom raspoloženju i ponašanju, to bi mogao biti pokazatelj da ona pati od depresije. Pored ovih znakova prisutno je i ne održavanje higijene dlake, letrgija i promena u karakteru, agresivnost, duže spavanje i skrivanje.
Ovo sve mogu biti i simptomi raznih zdravstvenih problema pa je potrebno potražiti pomoć veterinara. Ukoliko je mačka fizički zdrava, vlasnik može problem depresije kod svoje ljubimice da rešava na više načina.
Mačja trava, tj. valerijana ima stimulativno dejstvo na mačke, ali treba biti obazriv – neke mačke će postati agresivne i preuzbuđene u dodiru sa ovom „mačjom drogom“. Ukoliko niste kod kuće preko dana, ostavite podignute roletne i zavese kako bi mačka mogla da gleda šta se dešava napolju. Razmislite i o nabavljanju još jedne životinje kako bi ona imala društvo. Možete ostaviti upaljen radio ili angažovati nekog da pravi društvo vašem ljubimcu.
Najbolje što možete da uradite je da obezbedite maci okruženje bez stresa i stabilnu dnevnu rutinu. I naravno, redovno je vodite na rutinske preglede kod veterinara.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime