ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Kućne ljubimce muče alergije na polen!

Stiže nam prolećeeeee! Ono osim svih divnih melodija i cvrkuta ptičica, osim sunca i visibaba, donosi i problem zvani POLEN. Baš kao i nas, alergije vrlo često muče i naše ljubimce! Najčešća alergija koja spada u red “prolećnih” jeste ona na polen, sa kojom se bore i naše mace ili psi! Čak 15 odsto pasa osetljivo je na određene supstance, među kojima ima i onih kojima šetnja među drvećem i travom teško pada.
Najčešće se manifestuju promenama na koži. Neki od simptoma mogu biti i trljanje lica o tepih ili neku drugu podlogu i grickanje šapa. Verovatno očekujete da vašem psu, koji je alergičan na polen, počne da curi nos. Međutim u realnosti to će biti veoma redak simptom ove alergije! Umesto toga, kod psa će se kao reakcija na bilo koji alergen u većini slučajeva pojaviti svrab čitavog tela i ponekad hronična upala uveta.
Dok psi svoje muke olakšavaju češanjem, mace istu “boljku” pokušavaju da regulišu lizanjem, koje liči na redovno održavanje higijene. Tako i kod jednih i kod drugih alergijska reakaciju preraste u kožno oboljenje.
Kod pasa i mačaka alergije obično nastaju između prve i treće godine starosti. Nekada se dešava da se sa godinama povećava broj stvari na koje je životinja alergična. Tako na primer, pas može da bude alergičan na polen neke biljke koji se javlja samo određenog meseca u godini, ali može i da bude alergičan na kućne grinje koje se nalaze u njegovom okruženju tokom cele godine.
pet care studio
Alergotestovi su veoma pouzdani za utvrđivanje uzroka alergijske reakcije kod ljubimca. Jako je bitno da postavite dijagnozu na šta je to vaš pas alergičan, jer ćete tako pomoći i njemu ali i vama.
U svakom slučaju, redovnom upotrebom šampona namenjenih suzbijanju reakcija na neki alergen svom ljubimcu ćete pomoći da prebrodi ove prolećne muke. Ovi šamponi sadrže prirodne i u narodnoj medicini vrlo poznate sastojke poput žute vrbe i žalfije i upravo su oni pogodni za kožu podložnu alergijama. Mi, u Pet Care Studiu, ćemo se potruditi da vaše alergične ljubimce nežnom spa kupkom i senzitivnim šamponima odvratimo od češanja i suzbijemo crvenilo, a vi kao što ste čuli – „zgrabite“ ovo rešenje i pomozite ljubimcu da uživa u prolećnom šarenilu:)