Kako da isečete mački kandže?

Ukoliko vaša mačka nema naviku da koristi grebalice kako bi se oslobodila mrtve orožale površine sa noktiju preporučujemo da im periodično sečete vrhove kandži. Ova aktivnost sigurno nije preterano prijatna našim ljubimcima pa je potrebno obaviti neke pripremne radnje pre samog sečenja.
Ukoliko se radi o veoma mladoj mački, potrudite se da joj što češće dodirujete šape i uzimate ih u svoje ruke. Tako ćete mačku naučiti da je dodirivanje šapa normalna aktivnost od koje joj ne preti nikakva opasnost. Ukoliko se radi o starijoj mački, savet je isti, s tim što period ovog učenja treba biti nešto duži uz više vašeg strpljenja. Pored toga, obezbedite adekvatnu opremu za sečenje noktiju u pet šopu. Postoji više nego dobar izbor specijalnih makazica za sečenje noktiju pa nema potrebe da koristite grickalice ili makaze za ljude.
Izaberite neko udobno mesto koje je mačka navikla da deli sa vama u osvetljenoj prostoriji. Sav neophodan pribor za sečenje pripremite tako da vam bude na dohvat ruke.
Držite mačku nežno između kolena ili na neki drugi način koji više odgovara vama i ljubimcu ali tako da su vam ruke slobodne za sečenje.
Uhvatite šapu i lagano je pritisnite kako bi mačka pustila kandže. Kad ste sigurni da dobro vidite nokat koji želite da isečete, namestite makaze za sečenje noktiju na bezbednu udaljenost od živca. Ovo predstavlja najosetljiviji deo posla jer neoprezno ili nestručno sečenje može izazvati povredu. Naime, važno je prepoznati liniju koja deli mrtvi deo nokta od živog u kome se nalaze nervni završeci i krvni sudovi. Kada zasečete u taj deo nokta izazvaćete bol ali i krvarenje. Ukoliko se to dogodi, krvarenje zaustavite čistom gazom natopljenom alkoholom ili stipsom.
Isecite nokat vertikalno. Ovo sprečava da se on zacepi. Učinite to jednim laganim pokretom. Kada se mačka navikne na ovu aktivnost možete upotrebiti i specijalne brusilice kako bi isturpijali i zaoblili oštre krajeve.
Obavezno nagradite mačku nekom omiljenom poslasticom. Ukoliko se mačka opire, napravite pauzu. Nemojte je na silu držati jer će to napraviti još veći otpor kod ljubimca.Ne brinite se ako vam mačka dozvoli da isečete samo jedan nokat. Samo nastavite svaki dan i secite jedan po jedan dok ne stekne naviku.