Kako je sneg postao neprijatelj našim ljubimcima?!

Prvim snežnim pahuljama najviše se obraduju najmađi. Sankanje i grudvanje po ceo dan, za njih ne predstavlja problem. Sa druge strane, znamo ko zimu ipak deklariše kao najneomiljenije godišnje doba – naši ljubimci, a posebno psi sa kratkom dlakom. Zimogrožljivi, kratkodlaki psi neretko utehu pronalaze u kaputićima, jaknama, džemperima. Međutim, i vlasnicima dugodlakih pasa sa provim snegom stižu i prvi problemi kada su njihovi ljubimci u pitanju. Možda im je u zimskom periodu manje hladno od njihovih kratkodlakih drugara, ali mnogi zimski problemi muče i naše dugodlake ljubimce.

pet care studio petface

Naime, najčešći problem koji muči bernskog psa, bobtejla ili možda retrivera tokom zimskih dana je problem sa šapama! Kod takozvanih dugodlakih rasa dlaka između jastučića na šapama se u snegu pretvori u ledene loptice! Ometajući ih pri kretanju, ove “loptice” mogu da izazovu i druge probleme. Vlaga u tom području predstavlja povoljnu sredinu za razvoj gljivica, koje opet nose nove probleme vašem ljubimcu.
Za one malo iskusnije vlasnike, ovo je već zimska postala rutina. Dlaka između jastučića na šapama se mora redovno skraćivati, kako se grudvice snega ne bi zadržavale. Takođe, šape nakon šetnji treba negovati posebnim kremama, koje će sprečiti zadržavanje soli koja bukvalno “jede” šapice pasa. Niske temperature, sneg, led i so na ulicama, dovode do pucanja njihove kože, crvenila i rana.
Nakon šetnje, šape treba oprati toplom vodom i dobro ih osušiti, posebno to područje između prstiju. U svakom slučaju, naša profesionalna pomoć će vam uvek biti na raspolaganju. Svratite kod nas u Pet Care Studio, a mi ćemo vašem ljubimcu pomoći da i ovu zimu pobedi i slobodno uživa u snežnim čarolijama.