Naslovna VESTI PSI Kako napraviti prirodni lek protiv krpelja i buva za vašeg ljubimca?

Kako napraviti prirodni lek protiv krpelja i buva za vašeg ljubimca?

0
prirodni lek petface
Foto: pxhere

Krpelji i buve su nepozvani, ali i neprijatni gosti na vašem ljubimcu. To su oni gosti koji dođu i ne znaju da odu, isto kao i kod ljudi, prvo sednu, jedna kafa, drugo piće i tako redom sve dok ne počnu da vam piju krv, a vas sramota da ih isterate. Kod kućnih ljubimaca ova poslednja faza jeste i prva bez ikakve mogućnosti promene, buve i krpelji se hrane isključivo krvlju vaših ljubimaca. Nakon ujeda usledi svrab i onda u nedogled. Svrab i kraste od češanja nisu jedine posledice ovih nepozvanih stanara, oni često ostave i po koju bolest sa neretko teškim posledicama za vašeg ljubimca.

Krpelji izlaze i razmnozavaju se na temperaturi od 12 do 15 stepeni celzijusa, pa i do 20 stepeni.

Kada primetite da se vaš pas češe i ne može više da vas prati, da se igra sa loptom, da svaki zanosn zadovoljstva prekida neprestano drapanje posežete za različitim preparatima iz najbliže apoteke, ogrlice, ampule, rastvori i druga sredstva za uklanjanje parazita.

prirodni lek petface

Preparat možete napraviti sami, mnogo zdraviji za psa i vaš novčanik

Jabukovo sirće i voda, osnovni sastojci mnogih primera ovakvih preparata za uklanjanje buva i krpelja.

Uspite u 200 ml hladne vode 100 ml jabukovog sirćeta, sjedinite sastojke i počnite sa utrljavanjem preparata na vašeg psa. Prilikom pripreme ove jednostavne tečnosti vodite računa da vam odnos uvek bude dva prema jedan, dve trećine vode i jedna trećina jabukovog sirćeta ukoliko je potrebna veća količina sredstva u zavisnosti od veličine ljubimca.

Budite oprezni u predelu glave, vrata i između nogu jer je tu koža manje obrasla dlakama. Veliku pažnju morate posvetiti mestima između očiju, jer bi dodir sa ovakvim preparatom mogao da proizvede blaže ili trajnije posledice i oštećenja na očima.

Ovaj preparat deluje tako što jabukovo sirće smanjuje pH vrednost kože ljubimca i tako ona postaje nepodnošljiva za parazite.

Možete napraviti i pojačanu verziju ovog sredstva sa još nekoliko sastojaka. U 250 ml sipajte 110 ml vode, pola kašičice sode biakrbone i pola kašičice soli. Sipajte u flašu sa punpicom i protresite. Protresite lagano kako se flaša ne bi nadula. Preparat prskajte po ljubimcu od repa ka prednjem delu, a oko osetljivih delova tela, naročito očiju utrljajte rukama. Pre prskanja ljubimca poželjno je iščetkajte psa četkom za buve.

Obavezno je znati da se ovo sredstvo ne sme koristiti često zbog toga što može da nagrize kožu, pa je bolja varijanta sa više rastvorenom jabukovom kiselinom, odnosno sa više vode.

Lavanda, limun i ruzmarin

Vlasnici pasa takođe smatraju da je ulje lavande dobar način da se odstrane paraziti. Koristi se tako što se nanese malo ulja na vrat i malo na početak repa ljubimca. Buve će bežati, a ljubimac mirisati.

prirodni lek petface
Foto: pxhere

Postoji još jedan interesantan metod za rešavanje ovog problema. Rendana limunova kora se stavi u šerpu ključale vode, zatim se doda malo suvog ruzmarina i grančica svežeg ruzmarina. Ovako skuvanu smesu ostavite preko noći da se ohladi, procedite i sipajte u flaše sa punpicom. Prskajte svog ljubimca u razmacima od nekoliko dana dok se ne oslobodi od krpelja ili buva.

Svinjska mast

Svinjska mast može da pomogne vašem ljubimcu ukoliko je namažete oko krpelja. Mast nije trajno rešenje, niti rešenje na neki period već pomaže samo da krpelj sam izađe iz mesta gde je pronašao svoju hranu. Dakle, mast se nanosi oko mesta ujeda i na samog krpelja, zatim on nakon nekog vremena sam otpadne, što dalje ne znači da se neće vraćati na to ili neko drugo mesto kada se mast osuši.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.