Naslovna Komercijalna grupa Kako putovati sa mačkom!

Kako putovati sa mačkom!

0
PODELI
macke-i-putovanje

Mačke generalno ne vole mnogo promenu životnog prostora, a posebno ne ukoliko to podrazumeva duže putovanje nekim prevoznim sredstvom.
Ipak ukoliko ste prisiljeni da putujete sa svojom mezimicom pridržavajte se ovih uputstava.

1. U letnjim mesecima putujte noću ili rano ujutro kako bi izbegli pregrevanje u automobilu, vozu ili bilo kojem drugom prevoznom sredstvu. Mačka daleko bolje od nas oseća mirise, pa će tako i uključenu klimu u automobilu doživeti kao stres, jer će joj svake sekunde puta, njuh registrovati mnoštvo različitih, novih, i za nju najčešće, neugodnih mirisa.

2. Obezbedite joj zaštićeno mesto u prevoznom sredstvu, dakle dobar transporter, sa mekom podlogom i dovoljno vazduha, ali ne i previše svetla.

3. Mačku ne treba hraniti 4 – 5 sati pre samog puta, kako joj se na taj način ne bi opteretile neke fiziološke funkcije. Mnoge mačke prilikom prevoza osećaju mučninu, javlja se pojačana salivacija pa i nagon za povraćanjem. Ukoliko je ljubimac konzumirao hranu neposredno pre puta može doći do povraćanja.

4. Tokom vožnje, vozite lagano i nežno, bez naglih skretanja, kočenja, ubrzanja, krećite se vozilom upravo onako kako bi se kretala mačka kada bi se sama zaputIla na put.

5. Ukoliko se odlučite za primenu nekih od sredstava za smirenje  ne zaboravite sledeće: kao izrazito osetljiva životinja koja najviše podseća na klupko živaca, mačka će unapred osetiti naše pripreme za put i biti uznemirena, a davanje sedacije u takvim slučajevima izaziva upravo suprotni efekat. Biće još razdražljivija! Sedacija, u takvim slučajevima, obično djeluje samo kao okidač za povećani strah, nervozu, razdražljivost i odbijanje da se uskladi s nama i našim željama. Posle sedacije, mačkama je potrebno određeno vreme da se oporave pa će ljubimac biti zbunjen, povučen i uvređen. U svakom slučaju, posavetujte se sa veterinarom o sredstvu i dozi za smirenje.

6. Po završenom putovanju, mački obezbedite mirno i senovito mesto, bez buke i previše kretanja u blizini, s dovoljno sveže vode i ostavite joj nekoliko sati da se oporavi.

Za ostale nedoumice oko putovanja obratite se svom veterinaru ili postavite pitanje u našem VET SAVETU

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime