U narednoj epizodi Klinike vet gledaćete…

Neretko se dešava da, i pored krajnje uspešno izvedenog hiruruškog zahvata, sam post operativni period nije protekao kako treba. Komplikacije se često javljaju kao posledica skidanja zavoja i lizanja rane od strane ljubimca. Komplikacije nastaju i usled toga što je ljubimce nemoguće nagovoriti da miruju određen period dok rane ne zarastu. U prilogu koji ćete videti  zahvaljujući brzoj reakciji vlasnika, sprečena je ozbiljnija infekcija.

ZA-NAJAVU-2

Postoperativni period kod pasa-klinika vet

Kao i većini životinja, i mački rep služi za održavanje ravnoteže. Međutim, ukoliko dođe do ozbiljnijih povreda, mačka rep počinje da doživljava kao strani objekat i preporuka je veterinara da rep bude odstranjen. Gost naše emisije je mešanac Medeni, koji je morao da se oprosti od svog repa kako bi se sprečile ozbiljnije komplikacije na ostalim organima.

Ljubimci su za svako domaćinstvo ravnopravni članovi porodice koji su nam podarili bezbroj nezaboravnih trenutaka. Ali dođe trenutak kada su ostarili i su im poslednji dani obeleženi bolovima i mučenjem. Tada se postavlja pitanje da li će terapija u nadolazećem periodu biti delotvorna ili je eutanazija prihvatljivije rešenje. Eutanazija je teška i emotivna odluka, ne samo za vlasnike, već i za veterinare kada je preporučuju. Trta je mešanac, star 14 godina sa ozbiljnim zdravstvenim problemima…

ZA-NAJAVU-3

Pas Trta – Klinika vet

Ukoliko primetite da je stomak vašeg psa natečen, neodložno se konsultujte sa veterinarom. Vrlo je moguće da se radi o akutnom abdomenu koji je povezan sa torzijom ili uvrtanjem želuca. Takvo stanje želuca vrši pritisak na krvne sudove i na taj način onemogućava da krv dospeva do srca. Radi se o vrlo kompleksnom i opasnom stanju koje u visokom procentu slučajeva završava smrću.

Ne propustite – Klinika vet, RTS2, 10:30

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0