Naslovna VESTI KONAČNO: Cirkusi se zabranjuju i u Nemačkoj!

KONAČNO: Cirkusi se zabranjuju i u Nemačkoj!

1
PODELI
cirkusi zabrana petface

Cirkusi u sve više zemalja sveta postaju stvar mučne prošlosti za mnoge životinje. Aktivisti za zaštitu životinja već decenijama traže zabranu egzotičnih životinja u cirkusu – zbog skučenog prostora, čestog transporta i dresure, koju vide kao nasilje prema životinjama. Slonovi, divlje mačke i medvedi ne kreću se i ne druže dovoljno. Zbog svih ovih činjenica i ne treba da čudi što su cirkusi u Nemačkoj prave „tempirane bombe“, kako kaže Peter Hefken iz organizacije za zaštitu životinja “Peta”.

cirkusi zabrana petface

Kako prenosi portal 021.rs, slučaj sa tamošnjom slonicom Bejbi, 34 godine starom, nije nimalo naivan. Najmanje tri puta je napala ljude: godine 2010. bacila je u vazduh 24-godišnjeg muškarca, koji je u naručju držao svoju bebu. Otac je ostao bez bubrega, a dete je slomilo nogu. 2012. u Burladingenu je surlom slomila vilicu 12-godišnjem dečaku, koji je prekoračio zonu bezbednosti tokom defilea životinja. Borci za zaštitu životinja tvrde da je i 2000. godine teško povredila jednu ženu u Severnom Hesenu.

Jedan od svetski cenjenih biologa, Tobijas Dornbuš, tvrdi da je neurotično ponašanje slonice Bejbi upravo pokazatelj neadekvatnih uslova u kojim živi. Poremećaj u njenom ponašanju je, između ostalog, posledica toga što je držana odvojeno.

Zbog toga organizacija “Peta”, namerava da tuži cirkus i vlasti zbog ubistva iz nehata.

Sa druge strane oni koji se zalažu ZA cirkuse smatraju da čovek i životinja treba da budu zajedno i da je tragičan događaj posledica propusta u bezbednosti, a ne zanemarivanja životinje.

cirkusi zabrana petface

Da podsetimo, u mnogim državama i gradovima širom sveta cirkusi su već zabranjeni. U potpunosti, cirkusi su zabranjeni u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Kipru; u Hrvatskoj i Sloveniji nije dozvoljeno koristiti divlje životinje u cirkusima, a u Španiji su divlje životinje u cirkusu zabranjene samo u pojedinim gradovima.

Sada se Sloveniji i Hrvatskoj pridružuje i Nemačka, a kada će Srbija postati deo ovog društva, ostaje da vidimo…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.