Naslovna Komercijalna grupa Kosti u ishrani psa

Kosti u ishrani psa

5
PODELI
sarplaninac

PITANJE
Poštovani, veterinar kod koga vodim svog šarplaninca (koji sada ima godinu i tri meseca) nam je rekao da sme da jede teleće i pileće kosti i to žive, a svinjske prokuvane. Interesuje me vaše mišljenje – da li on to sme da jede po? Takođe bih Vas pitala da li sme da jede hranu kojom se mi hranimo tj. ono što nama ostaje od obroka?

ODGOVOR
Moja preporuka je da ne jedu kosti nikakvog porekla jer od toga nemaju neke koristi, samo mogu da imaju problem. Mogu iz zabave da glockaju velike goveđe kosti, kupljenje u mnogim pet šopovima. Nikako žive. Pileće kosti se ne daju psima jer se lako zabadaju u jednjak ili grlo ili čak I creva. Što se tiče adekvatne hrane, to su obavezno malo kvalitetnije granule, dva puta ili jednom uveče.

5 KOMENTARA

 1. Postovane kolege, ne znam zasto vecina vas forsira samo granule kada znate da je sirova ishrana najbolja za pse srednjih i velikih rasa. Kroz celu ljudsku istoriju psi su hranjeni raw ishranom i opstali. Vi sada pravite invalide od pasa zarad male zarade koju dobijate zbog granula.

 2. Preterano konzumiranje kostiju i mesa oštećuje jetru zbog previše masti.
  Ja smatram da ishrana treba da bude raznovrsna i da od svega treba da ima pomalo.
  Moji imaju granule kao osnovni obrok, ali im se takođe i kuva i dobiju nekad od obroka nešto. Kosti s vremena na vreme.

 3. Kosti su odlične za pse i kad su velike rase u pitanju nema nikakve opasnosti od njih. To ne znači da pas treba da jede samo kosti ili samo ostatke ručka, ali dva puta nedeljno je sasvim ok. Doduše ne dajem im kosti od pilećih bataka, mada se dešavalo da sami nađu i nikad im ništa nije bilo. Pošto im spremam hranu (granule su nužno zlo) mišljenja sam da ni pileći bataci nisu opasni ali mora da bude pile u pitanju, a ne matora kokoška. Ne dajem im čak ni kokošije meso.
  Što se tiče ostataka od obroka na netu ima dosta dobrih članaka koji se bave ishranom pasa, šta pas sme a šta ne sme da jede. U principu ne treba da jedu slanu i začinjenu hranu, ali ja moje ponekad častim čorbicom od pasulja (nikako zrna pasulja), sa udrobljenim hlebom (da nije svež) i dimnjenim rebarcima i to im na skali omiljenosti u rangu sa šniclom.

 4. Ne,najbolje je da pas pošto je mesožder,ulovi neku životinju,sa sobom obavezno nosi šerpicu oko vrata i kresivo za paljenje vatre,a uz to malo šargarepe i drugih začina,možda pogleda i neku epizodu Bear Grilsla o preživljavanju i tako spremi sebi obrok.Ko je vas veterinare naučio da pas ne jede kosti,u redu treba izbegavati šuplje kosti od ptica ali i to mu je u prirodi da jede,ali pas je mesojed i najviše mu prija živo meso,koje on isto zakopava i jede ga takvog i posle nekoliko dana.Ja verujem u ishranu koja mu je prirodom data,a ne nekakvim granulama koje se prave ko zna od čega !Kako bi pas drugačije izbacivaootrove ako ne preko kanala koji se nalaze ispod repa,a kada nema tvrdu stolicu dolazi do upale podrepne žlezde i tako veterinari imaju više posla,kosti daju čvrstinu stolici koja im je potrebna za dovoljan pritisak na te kanale i izbacivanje otrova,dovoljno je dva puta nedeljno davati kosti psima ,iz mog iskustva i nikada problem nisam imao .

 5. Nikada ne davati zivo meso ili kosti!!! Prokuvati uvek zbog bakterija…pas u komsiluku je uginuo upravo od zive kosti jer se zarazio nekom bakterijom

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime