PRETUŽNO: Afrika ostaje bez svog ponosa i simbola – kralja džungle!

Kralj džungle, simbol arfičke lepote, moći i slobode, LAV. Više ne reži ni u Maliju, ni na Obali slonovače, ni u Gani, ni u Kongu. U većini Zapadne Afrike ih nema. Tokom tri godine potrage za njima u ovim krajevima nije uočen nijedan primerak ove vrste!

Kako prenosi „Blic“, Filip Henšel iz grupe za očuvanje divljine “Pantera” tražio je tri godine lavove u Zapadnoj Africi, ali za to vreme nije video nijednog. Prvog je ugledao tek u Nigeriji.

Pročitajte još:
E TO JE LJUBAV: Fotografija dva zagrljena lava koji su bili zarobljeni mesec dana, obišla svet!

– To me je iznenadilo, jer Nigerija ima prilično veliki broj stanovnika u odnosu na ostale države koje sam posetio, a nacionalni parkovi u njoj su prilično mali u poređenju sa onima u Zapadnoj Africi, iz kojih su lavovi nestali. Svi smo bili oduševljeni, pa čak i sami rendžeri iz Nigerije, koji su tom prilikom prvi put videli lava, rekao je Henšel.

Kralj džungle petface

U nacionalnom parku Kaindži, 2009. godine viđeno je svega 25, 30 lavova, dok je u nacionalnom parku Jankai nađeno samo njih 5.

Henšel je pretražio detaljno 21 oblast u Zapadnoj Africi koja je zbog lavova bila pod zaštitom. Tamo je video samo 9 lavova u 4 rezervata.

Pročitajte još:
Medved uginuo od tuge, kada je i njegova medvedica uginula nakon 20 godina „braka“!

Rezimirano – kralj džungle, tačnije lavovi, ne postoje na 99 odsto teritorije koju su ranije pokrivali. Ovo otkriće navelo je Međunarodnu zajednicu za očuvanje prirode da afričke lavove stavi na crvenu listu kritično ugroženih vrsta.

Populacija lavova povećala se samo u 4 zemlje južne Afrike – u Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi i Zimbabveu.

Izvor: Blic