Naslovna PETOPEDIJA PSI Kreozan: „Tihi ubica“ naših ljubimaca!

Kreozan: „Tihi ubica“ naših ljubimaca!

2
PODELI
trovanje pasa kreozan petface

Kreozan spada u kategoriju pesticida za zimsko prskanje voćki. Međutim, kreozan je vrlo opasan za sve toplokrvne organizme. Trovanje kreozanom pasa dešava se gotovo svakodnevno. Vlasnici i veterinari se sve češće suočavaju sa posledicama koje izaziva trovanje kreozanom. Kumarini, i ostali otrovi namenjeni glodarima više nisu toliko dominanti u slučajevima trovanja pasa. Osim za životinje smrtonosan je i za ljude! Kreozan je praškasta supstanca kojoj se za potrebe bezbednog transporta dodaje voda. Na taj način se dobija emulzija koja ima intenzivnu, gotovo fluorescentnu žutu boju. 

Trovanje kreozanom se događa na ćelijskom nivou životinja i ljudi i dovodi do ekstremnog ubrzavanja metabolizma. Tom prilikom dolazi do oslobađanja velike energije koje se manifestuje ekstremnim povišenjem telesne temperature. Ovakav režim rada organizma, za kratko vreme dovodi do iscrpljivanja energetskih rezervi organizma. Uz to, prestaju sa radom važni enzimski sistemi koji na kraju dovode do potpunog kolapsa organizma. Razvoj simptoma i ishod zavise od toga u kojoj meri je kreozan unet, tačnije zavisi od količine unetog otrova po kilogramu telesne težine. Srećom, nisu sve unete količine uvek smrtonosne. Međutim, manje rase pasa su uvek ugroženije jer su i male količine dovoljne da trovanje kreozanom ima fatalne posledice. Posebnu opasnost kod ovog otrova čini i to što kreozan u organizam može da dopre udisanjem ali i preko kože. U našoj zemlji kreozan je zabranjen za upotrebu. Problem predstavljaju stare zalihe, ali i njegova upotreba u susednim zemljama, pa se i danas relativno lako može doći do poseda ove opasne supstance. Trovanje kreozanom je problem čija se suština ogleda u neodgovornosti pojedinaca, ali i neozbiljnog shvatanja ovog problema inspekcijskih organa i policije.

petopedija-kreozan-1
Kreozan – opasan pesticid

Simptomi
Trovanje kreozanom se prepoznaje po vrlo povišenoj telesnoj temperaturi žrtve, izraženom dahtanju, ponekad povraćanju. Simptomi su i  pojačano lučenje pljuvačke i  malaksalost.  Ovaj otrov će kod pasa izazivati temperaturu čak i do 42 C, što dovodi  i do vrlo brzog smrtnog ishoda.

Dijagnoza i lečenje
Kao što je slučaj sa drugim trovanjima za trovanje kreozanom nema direktnog protivotrova. Primenjuju se simptomatska i potporna terapija uz veliku nadu da će organizam izdržati. Terapija se sastoji od nadoknade tečnosti, davanja sredstava za skidanje temperature i konstantno rashlađivanje organizma psa. Posebno naglašavamo da se morate javiti veterinaru koji će uspostaviti dijagnozu,  propisati način lečenja i dati vam instrukcije.

Preventiva
Kada je preventiva u pitanju, nažalost, nema previše opcija. Kretanje ljubimca van eko parkova treba kontrolisati upotrebom povoca. Zaštitne korpe preko njuške nemaju previše svrhe jer se trovanje kreozanom ostvaruje i samim udisanjem otrova ili kontaktom preko kože. Ukoliko se primeti intezivno žuta praškasta materija u parku ili na bilo kom drugom mestu, treba obavestiti nadležne službe kako bi se sumnjiva materija, kreozan, bezbedno uklonila. Ukoliko se potvrdi prisustvo kreozana potrebno je obavestiti ostale vlasnike putem dostupnih medija.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.