POBEDA LJUBITELJA ŽIVOTINJA: Prvi lovac u Hrvatskoj koji je osuđen zbog pucanja na psa, Brika!

Prvi put u Hrvatskoj lovac je osuđen zbog pucanja u kućnog ljubimca! Reč je o psu Briku koga je lovac upucao krajem marta 2016. godine. Nesrećna životinja jedva je preživela teške unutrašnje povrede grudnog koša, trbušnog zida, plućnog krila i jetre, i to zahvaljujući hitnoj operaciji.

Pas se uspešno oporavio nakon dugotrajnog lečenja! Senku na ovakvu presudu „baca“ činjenica da je lovac, iako početkom ove godine osuđen zbog krivičnog dela ubijanja ili mučenja životinje, kažnjen tek sa osam meseci zatvora uslovno.

LOVAČKO DRUŠTVO SREM: Za manje od dva meseca u okviru ovog društva otrovano je čak PET PASA!

lovac petface

Brik

Ovaj slučaj jedan je od mnogih sličnih u kojima lovci zloupotrebljavaju odredbu Zakona o lovstvu koja navodi da lovac ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke, ako su bez nadzora, na udaljenosti 300 m od vlasnika.

ZA PRIMER: Leonardo DiCaprio donira milion dolara za zaštitu slonova od krivolovaca!

Udruženje „Prijatelji životinja“ već je prethodnih godina upozoravala da lovci samovoljno izraz „uklanjanje” tumače kao „ubijanje”, što rezultira ubijanjem pasa, mačaka i domaćih životinja iz čiste obesti, često pred očima dece i slučajnih prolaznika. Nažalost, većina upucanih životinja nema sreće kao Brik.

lovac petface

Brik

U obrazloženju presude za lovca koji je pokušao ubiti Brika navodi se da dopuštenje za uklanjanje pasa i mačaka ne podrazumeva ubijanje: „Potpuno je nebitno radi li se o prostoru lovišta ili o prostoru na kojem se ne može ustanoviti lovište, već se loviti može samo uz posebne dozvole ili pak o naseljenom mestu gde je svaki lov zabranjen, budući da pucati u psa koji je kućni ljubimac, bez povoda i opravdanog razloga, nikada i nigde nije dozvoljeno.”

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijavljuju nezakonito postupanje lovaca i apeluju na nadležno ministarstvo da izmeni ili izbriše spornu odredbu u novom Zakonu o lovstvu.

U svakom slučaju, napredak na polju zaštite životinja. Bar kod komšija!

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0