ISHRANA: Mačići treba da jedu samo mleko – istina ili mit?!

mačići petface

Mačići sisaju majčino mleko

Kao prvu i prirodnu hranu, mačići treba da uzimaju majčino mleko. Ono je u prve 3 do 4 nedelje starosti jedini izvor hrane mačićima. Ovo mleko je visoko energetsko i takve je hranjive vrednosti da zadovoljava potrebe mačića u tom uzrastu. Ono takođe može obezbediti zaštitu sistema za varenje, kao i razvoj vitalnih funkcija (nervni sistem, srce i koštano-zglobni sistem). Mleko mačke je bogatije kalorijama, belančevinama i laktozom od kravljeg i kozjeg mlijeka, pa zbog toga mačići nikada ne bi trebalo da se hrane ovim mlekom. Važan sastojak ovog mleka je kolostrum, koji sadrži mleko svih sisara i obezbeđuje prvi imunitet mladima. Kolostrum se luči s prvim mlekom koje sisaju tek rođeni mačići.

Pročitajte još: Izbirljivost u ishrani kod mačaka!

Ponekad majčinog mleka nema dovoljno, i u tom slučaju mačićima treba davati posebne zamene, koje će nadoknaditi mačije mleko

Ove zamene možete nabaviti kod veterinara, u pet šopovima ili u veterinarskim apotekama, a mačićima ih dajte u redovnim razmacima danju i noću. Ovo mleko za mace je potpuna hrana za mladunce, sve do mesec i po dana meseca života, kada mačići postepeno mogu preći na granuliranu hranu. Ukoliko nemate mogućnosti da nabavite komercijalnu zamenu za mleko, možete je i sami napraviti mešavinom punomasnog kravljeg mleka i punomasne slatke pavlake. U slučaju da se brinete o mačićima bez majke, u prvih 24 sata morate im davati kolostrum, koji obezbeđuje stvaranje brzog i efikasnog lokalnog imuniteta.

mačići petface

Mačići prešli na čvrstu hranu

Danas na tržištu postoje adekvatne komercijalne zamene za kolostrum koje možete nabaviti u bolje snabdevenim pet šopovima i veterinarskim apotekama. Poštujući principe iz prirode kolostrum dajte mačićima u više navrata.

Prva doza:  što pre po rođenju; Druga doza: nakon 8 sati i treća doza: 24 sata posle rođenja. Posle tog perioda organizam majke mačke više ne proizvodi kolostrum pa nema više potrebe da ga vi obezbeđujete. Ukoliko mačići ne dobiju odgovarajuću dozu kolostruma, postoji mogućnost da u narednom periodu života imaju probleme koji su vezani za nešto slabiji imunološki sistem. Nakon toga u ishrani koristite već pomenuto, adaptirano mleko za mačiće.

Pročitajte još: Grebalice za mačke: Kakve grebalice za mačke postoje?

Mačići mlađi od nedelju dana moraju se hraniti više puta na dan, i to na svakih 30 minuta, danju i noću jer otprilike isto toliko puta i sisaju. Polako ih hranite malim špricem. Zamena mora uvek biti sveže pripremljena i temperature oko 38°C (telesna temperatura). Kasnije se ovaj period hranjenja produžava na oko 6 puta na dan.

Sa oko osam nedelja starosti, mačićima više ne treba mleko i spremni su za prelazak na čvrstu hranu.