Naslovna VESTI Ovi marinci patroliraju plažama, a razlog će vas oduševiti!

Ovi marinci patroliraju plažama, a razlog će vas oduševiti!

2
PODELI
Morske kornjače petface

Morske kornjače: Svake godine, od 10.000 izleglih mladunaca morskih kornjača samo 0,2% preživi prvu godinu svog života. Takva statistika dovela ih je na listu ugroženih životinja.

Morske kornjače naravno imaju svoje prirodne neprijatelje – ajkule, ptice, krabe hrane se mladim kornjačama. Ali, najveći neprijatelj im je čovek, koji krade njihova jaja! Naime, u Centralnoj i Južnoj Americi ona smatraju specijalitetom i afrodizijakom. Zbog toga su lovokradice razvile snažan sistem za njihovu ilegalnu prodaju.

Pročitajte još:
Upoznajte “zoo damu“: Ima 24 godine i 70 životinja u svom domu! (FOTO)

Kako su Morske kornjače od vitalnog značaja za ekosistem, ali i za turističku industriju Meksika, vlasti ove države su odlučile da ulože 4 miliona dolara u kupovinu dronova, koji će bez prestanka patrolirati iznad plaža kod Oaksake.

Morske kornjače petface

Međutim, i pored ovih mera, postoje pojedinci koji bi i dalje želeli da zarade „sa strane“, iako je prodaja kornjačinog mesa i jaja zakonom zabranjena već više od 20 godina.

Pročitajte još:
STIGLI DO CILJA: Dvojac koji hoda za decu obolelu od raka osvojio Kajmakčalan i vraća se u Srbiju!

Zbog toga se u vreme polaganja jaja na plažama Meksika mogu videti posebne jedinice marinaca, koje čuvaju legla dok mladunci ne dospeju nazad u vodu. Na ovaj način, vlasti Meksika doprinose očuvanju vrste, i sprečavanju njenog izumiranja.

Nadamo se da će sve mere koje Meksikanci preduzimaju i nameravaju da čine u budućnosti doprineti opstanku morskih kornjača.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime