Naslovna VESTI MAČKE Ovaj eksperiment razbija jednu od NAJČEŠĆIH PREDRASUDA o mačkama!

Ovaj eksperiment razbija jednu od NAJČEŠĆIH PREDRASUDA o mačkama!

0
najcescih predrasuda petface

U eksperimentu je učestvovalo 38 mačaka, starosti od jedne do dvadeset godina. Ono što su naučnici hteli da otkriju bilo je to šta mačke najviše privlaći? Polovina životinja je uzeta od vlasnika, a druga polovina potiče iz azila.

Iako se smatra da su mačke, za razliku od pasa, manje emotivno vezane za svoje vlasnike i da od njih očekuju hranu, a ne društvo i igru, istraživanje koje je na uzorku od 38 mačaka sprovela ekipa naučnika sa dva američka univerziteta relativizovalo je tu uvreženu predrasudu.

“Lepa, zdrava i debela mačka” – NE, NIKAKO!

-Iako se smatralo da mačke više vole samoću, naše istraživanje je pokazalo da mačke vole ljude, pokazuju različita osećanja, a na njihovu socijalnu interakciju verovatno utiču iskustva i biološke predispozicije, kažu stričnjaci sa Univerziteta „Oregon State“ i „Monmouth“ u zaključku istraživanja objavljenog u časopisu „Behavioral Processes“.

najcescih predrasuda petface

Dva i po sata pre početka testa, mačke su bile izolovane od bilo kakve interakcije sa ljudima i međusobnog kontakta. Nakon toga, nudili su im hranu, igračke u obliku miša, odeću koja sa mirisom mačje trave privlači mačke, a na kraju i čoveka koji bi se igrao sa mačkom i mazio je, najpre u praznoj sobi, a zatim i sa svim tim stvarima koje su mački ranije nuđene.

Jedna od mačaka je izabrala odeću sa mirisom mačje trave, četiri su se odlučile za veštačkog miša, 14 je odmah otišlo do posude sa hranom, a 19 je pohitalo čoveku koji ih je mazi i komunicirao sa njima, prenosi klix.ba.

EKSPERIMENT POTVRDIO: Psi vrlo jasno znaju šta im pričamo i pokazujemo!

Mačke su pokazale da je ova predrasuda o njima netačna i da one vole svoje vlasnike. One su nežna i divna bića, koja zavređuju svaku pažnju.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.