NAJNOVIJE VESTI: Ministarstvo IPAK PO SVOM – ne usvajaju nikakve predloge Udruženja!

Vest koja je ovog jutra stigla u redakciju Petface-a već je preplavila Internet. Dugo se spekulisalo na ovu temu, a nadležni su obećali i javno potvrdili da izmene Zakona neće ići protiv dobrobiti životinja. Međutim, prema najnovijim informacijama do kojih je došla Grupa Udruženja, „Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za veterinu, uopšte nemaju namere da usvoje bilo šta od svega što Udruženja predlažu oko izmena Zakona. Štaviše, svi prethodni događaji, kao što su sastanci sa Udruženjima su za njih samo pro forme zbog zapisnika i javnosti“, objavili su u saopštenju.
Sudeći prema informacijama do kojih su oni došli, predlog izmene zakona je gotov i ovih dana ide na usvajanje u onom obliku u kojem je i dostavljen iz Ministarstva na uvid.
Grupa Udruženja dodaje: „Ističemo da bi takva izmena zakona bila uvod u masakr i vraćanje bar dvadeset godina unazad, da ne spominjemo što gotovo sve stavke nacrta izmena Zakona idu na ruku upravo onima koji imaju veliki lukrativni interes u svemu ovome. Ovim putem vas molimo da barem na momenat zaboravimo na sve nesuglasice i neslaganja, ako ih uopšte ima, i da zajedničkim snagama pokušamo da sprečimo uvođenje Srbije u najmračnije doba koje će postojati za životinje ako se Zakon izmeni kako predlaže Ministarstvo. Molimo vas da sve ovo shvatite krajnje ozbiljno i na sve moguće načine podržite ovo što mi kao udruženja pokušavamo da promenimo. To za sada možete tako što ćete praćenjem naših akcija i predloga svojim doprinosom u deljenjima i obaveštavanjem što šireg kruga ljudi pokušati da podignete javnost na noge“.
Udruženja navode da je generalni i osnovni plan da pokušaju da naprave što veći konsenzus Udruženja koji bi se okupio oko zajedničkog zahteva ministarstvu da se NACRT NE PROSLEĐUJE DALJE U PROCEDURU BEZ AKTIVNOG UČEŠĆA NVO U NJEGOVOM STVARANJU.
„Zajadničkim radom i dijalogom Ministarstva i organizacija se mora nastaviti na kreiranju nacrta. Takođe, ćemo uz podršku brojnih stranih udruženja koja žele da spreče masakr pisati i tražiti od evropskih no kill organizacija da nam pomognu u ovome. Pratite i pomozite, ne nama već njima, životinjama za koje se borimo svako na svoj način, jer ako ovo prođe nećemo imati šta da spasavamo“, saopštila su Udruženja.
Da podsetimo Grupe Udruženja predstavljaju predstavnici Udruženja iz nekoliko gradova Srbije – Beograd, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Novi Sad, Kruševac, Zaječar, Zrenjanin, Pančevo, a sve o ovom predlogu izmene Zakona pratite u vestima ispod.