Naslovna Komercijalna grupa OBAVEZNO ŠTIVO: Priđite nepoznatom psu na pravi način!

OBAVEZNO ŠTIVO: Priđite nepoznatom psu na pravi način!

0
PODELI
nepoznatom psu petface

Pas je čovekov najbolji prijatelj – glasi stara i dobro poznata izreka. Većina pasa je prijateljski nastrojena prema ljudima i uživa u upoznavanju novih prijatelja. Međutim, čak i prijateljski nastrojeni psi znaju da ugrizu, što je često slučajno i u žaru igre. Pas hoće da ugrize i namerno, i to samo kada oseća da je ugrožen. 

Ujedi pasa nisu toliko česti, ali se svakako dešavaju, tako da je jako bitno znati kako na pravi način prići nepoznatom psu.

Pročitajte još:
DANI SU SVE TOPLIJI: Zaštitite ljubimce od sunca!

Opšta kultura nalaže da se pre prilaženja nepoznatom psu, pita vlasnik istog za dozvolu da se pas pomazi. Međutim, nisu svi psi jednaki. Neki se boje drugih ljudi, drugi ne vole decu, ili pak ne vole da budu maženi. Određeni psi su čak i obučeni da čuvaju svog gazdu, tako da će najverovatnije biti neprijateljski nastrojeni prema nepoznatim osobama.

nepoznatom psu petface

Pored traženja dozvole od samog vlasnika, postoji i, uslovno rečeno, protokol koji se mora ispoštovati, prilikom prilaženja nepoznatom psu. Psu se prvo treba ponuditi šaka, okrenuta na gore, kako bi je on ognjušio i na taj način stekao prvi kontakt sa osobom koju pre nije poznavao. Nikako ne treba naglo prilaziti tuđem psu, niti biti previše afektivan sa njim, makar u početku. Svakako se ne preporučuje hvatanje za rep ili maženje po leđima. Kada vam pas onjuši dlan, nastavite upoznavanje tako što ćete ga pomaziti po grudima, ramenima ili ispod brade, ali nikako po glavi. Takođe, izbegavajte da prilazite psu koji spava ili jede, jer će vas automatski identifikovati kao agresora.

Pročitajte još:
Zašto pas krije slatkiše?

Sasvim je druga priča ako su u pitanju, takođe nepoznati psi, ali oni koji nemaju svog vlasnika.  Psi poznati kao lutalice. Kada vam u susret ide čopor pasa lutalica, nikako nemojte da paničite i pokazujete znake preplašenosti, kao što su vrištanje i mahanje rukama. To samo može dodatno da razdraži lutalice, koje, prepuštene ulici, ne umeju da prepoznaju takve gestove, i protumačiće ih kao pretnju. Još jedna stvar koja se svakako ne preporučuje je bežanje, jer će gotovo sigurno, psi potrčati za vama i stići vas, jer su po prirodi brži. Možete oponašati zvuke u milozvučno im reći – Kuco, kuc,kuc…

nepoznatom psu petface

Pri susretu sa nepoznatim psima, pobedite svoj strah, jer su, u većini slučajeva oni samo radoznali i bezopasni. Ako imate nešto u rukama, polako spustite taj teret na zemlju i nemojte gledati pse direktno u oči, jer će oni to protumačiti kao izazivanje. Možete tiho da pričate, možete oponašati zvuke u milozvučno im reći- Kuco, kuc,kuc, čime ćete smiriti i sebe, a i pse, posle čega će vam oni prići, onjušiti i shvatiti da im niste nikakva pretnja.

Psi su obično stidljivi i nervozni u prisustvu stranaca, tako da je najbolje da se uzdržite od maženja pasa, pre prethodno obavljenog upoznavanja. Ako zanemarimo činjenicu da je većina pasa teritorijalna, što znači da će braniti na sve načine teritoriju koju smatraju svojom, postoje i drugi razlozi zbog kojih pas neće želeti pažnju kako nepoznatih ljudi, tako i članova porodice. To su situacije kada je pas bolestan ili ima kakvu povredu zbog koje je razdražljiv. Specifična situacija su svakako kuje, koje štite svoje štence.

Pratite uputstva sa kojima smo vas upravo upoznali, kako ne biste došli u neprijatnu i često bolnu situaciju sa ovim divnim bićima.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime