NETIPIČNA MAČKA: Odaziva se na ime, ide za vlasnikom i „priča“ sa njim!

One su svoje ime dobile po reci Nevi, u čijem regionu su pronađeni prvi primerci. Karakteriše ih svetla boja krzna sa „tabby” ili “point” šarama na licu, za koje se u šali kaže da je MASKA! Oči su im plave boje – od svetlih nijansi do indigo plave. Možda I najveće uzdahe izmame svojom dlakom – bogat okovratnik, gde je dlaka najduža i najviše dolazi do izražaja. Sada ste već prepoznali o kojoj rasi je reč – SIBIRSKA MAČKA!
Prema rečima Ane, gospođe koja ih beskrajno voli, neguje, brine o njima u svojoj odgajivačnici Neva Angles sibirske mačke su možda I idealni kućni ljubimci.
sibirske macke petface
“Iako nije naučno dokazano, za ovu rasu se vezuje i činjenica da su hipoalergijske mačke, što je uticalo i na njihovu popularnost u svetu. Veoma vole ljude, za koje se brzo vezuju i tom prilikom uspostavljaju odnos sa vlasnikom kakav nije tipičan za mačke. Ukoliko budete vlasnik jedne sibirske mačke, nemojte da vas začudi činjenica da će se odazvati na svoje ime, što će ići za vama svuda i “pričati” sa vama”, rekla nam je gospođa Mitić, koja je sa svojim čupavim predstavnicima Magnusom I Lucijom bila deo našeg beogradskog ROYAL PET-a.
Sibirska mačka je rasa koja je nastala u prirodi, sposobna da preživi u ekstremnim vremenskim uslovima, i sama ta činjenica je može definisati kao vrlo zdravu rasu bez posebnih bolesti karakterističnih za nju. Ova činjenica svakako ne umanjuje potrebu za redovnom zdravstvenom preventivom i odgovarajućom reakcijom vlasnika na svaku netipičnu pojavu kod svoje mačke. Ova rasa ne zahteva često kupanje zbog svog krzna koje je vodootporno i ne dozvoljava prljavštini da dođe do kože, ali zbog dužine krzna zahteva često češljanje da ne bi došlo do stvaranja grudvica od umršenih dlaka.
sibirske macke petface
Obzirom da im je priroda ipak šumska, ova rasa voli da se igra sa vodom, zato se nemojte iznenaditi ako je zateknete kako pije vodu sa česme ili šapicama prska iz posuda sa vodom. Takav temperament, strpljivost i posvećenost čine ovu rasu veoma popularnom i prilikom terapijskog rada i odnosa sa ljudima.
Sibirske mačke su, takođe veoma tolerantne prema drugim životinjama, pa prijateljstvo sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom u njenom svetu nije ništa neobično.
Čast da upoznamo drugog najlepšeg mačka na svetu u svetu “sibiraca” – Magnusa imali smo svi mi koji smo bili na ROYAL PET-u u Beogradu, a ukoliko niste pogledajte ga u našoj šarenoj galeriji. Iskoristite priliku da glasate I za još troje kandidata iz Beograda koji će prestonicu predstavljati u velikom, kraljevskom finalu. Kandidati su na linku >> ROYAL PET BEOGRAD <<