Naslovna VESTI NIJE IZUMRLA!!! Pronađena džinovska kornjača, vrsta za koju se mislilo da je...

NIJE IZUMRLA!!! Pronađena džinovska kornjača, vrsta za koju se mislilo da je izumrla pre 100 godina!

0
nije izumrla petface

Ministar za životnu sredinu Ekvadora Marselo Mata saopštio je da je pronađen živi primerak džinovske kornjače. Za ovu vrstu se smatralo da je izumrla pre više od jednog veka. Primerak je pronađen na jednom od ostrva Galapagosa.

Ženka džinovske kornjače pronađena je na ostrvu Fernandina u toku ekspedicije u organizaciji Nacionalnog parka Galapagosa. U ekspediciji je učestvovala i američka konzervacionistička organizacija Galapagos konzervansi.

Latinski naziv ove vrste je kelonoidis fantastikus. Ona je endemska vrsta na spomenutom galapagoskom ostrvu, a do sada je smatrana za izumrlu vrstu.

PROČITAJTE I:

BRAVO: Oko 600 kornjača vraćeno u svoje prirodno stanište nakon što su zaplenjene od ilegalnih trgovaca!

Na ostrvima Galapagosa postoji petnaest vrsta džinovskih kornjača, ako se uključe i one vrste koje su izumrle. Naučnici smatraju da su ove kornjače došle putem morskih struja na ova ostrva pre tri do četiri miliona godina. Ove vrste imaju neverovatnu sposobnost popravljanja sopstvenog DNK i zbog toga su veoma dugovečne.

Interesantno je da je Darvin nakon posete Galapagosu razvio svoju teoriju evolucija, a Galapagos je pod zaštitom Uneska.

Pa zar ovo nije sjajno otkriće. Svi u glas: “NIJE IZUMRLA!” Ipak je sa nama i na nama je sada da ne dozvolimo da više ikada dođe do toga da neka vrsta životinja nestane.

Foto: Twitter

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.