Naslovna VESTI NOVI KUĆNI LJUBIMCI: Ribice koje se hrane smećem!

NOVI KUĆNI LJUBIMCI: Ribice koje se hrane smećem!

0
PODELI
ribica-koja-jede-smece-petafce

Njeno ime je Botia, pripada redu Chromobotia macracanthus a poznata je po neverovatoj sposobnosti da se hrani akvarijumskim “smećem”. Zahteva besprekorno čistu i kiseonikom bogatu vodu. Korisna je jer čisti akvarijum od puževa i otpadaka sa dna akvarijuma. I njen izgled je nesvakidašnji – ima horizontalno izduženo telo, veliku glavu, a usta obrubljena brčićima. Boja tela ove ribice varira od svetle pa do crvenkaste. Zanimljivo je i da ove ribe poseduju oštru bodljicu skrivenu u predelu ispod očiju. Upravo zbog te bodljice ne preporučuje se transport ribe u običnim vrećicama, već u čvrstoj posudi.
Osim smećem, Botia se i malim beskičmenjacima, larvama insekata, crvićima, slatkovodnim račićima i biljnom hranom. Takođe, hrani se akvarijskim puževima, noćnom morom mnogih akvarista. Upravo zbog toga ova prekrasna ribica sve češće postaje kućni ljubimac.
Šta je još neobično u vezi sa ovim ribicama? Činjenica da spavaju kao mrtve 😀 Vlasnike često iznenađuje način na koji one spavaju – leže na dnu, nepomično okrenute na bok. Zbog toga se vlasnicima ponekad čini da su njihove Botije uginule.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.