OBEĆANJE MINISTARKE: „Tvrdim da nikada NIJE BILO niti je SADA predviđeno ubijanje pasa i mačaka“!

„Više puta smo do sada demantovali APSOLUTNO NETAČNE informacija u vezi sa izmenama Zakona o dobrobiti životinja koje su pojedine organizacije i pojedinci izneli u javnost“, ovako glasi početak pisanog obraćanja ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Bogosavljević Bošković povodom Izmena Zakona o dobrobiti životinja.
Kako je navela u istom, „osim profesionalne obaveze, i lično je pobornik zaštite dobrobiti životinja“, pa se shodno tome ponovo obraća javnosti i „izričito tvrdi da predlogom izmena Zakona nikada nije bilo, niti je sada predviđeno, ubijanje pasa i mačaka u slučaju da im se ne pronađe vlasnik u određenom vremenskom roku“.
Njoj je kako kaže ŽAO što se „javnost zloupotrebom emocionalnog aspekta pitanja zaštite dobrobiti životinja ponovo dovodi u zabludu i uznemirava“.
Dalje obraćanje prof. dr Bogosavljević Bošković prenosimo u celosti:

„Iako smo do sada na više sastanaka sa oko 30 organizacija vrlo precizno i nedvosmisleno dokazali da je reč o neistinitim informacijama, nije jasno zbog čega se i dalje ignorišu činjenice i nastavlja sa uzbunjivanjem javnosti. Izmenama Zakona o dobrobiti životinja nije predviđeno ni ograničenje boravka životinja u prihvatilištu, posle koga bi one navodno bile lišene života. Želim da istaknem i da je ovakva odredba neuporedivo humanija od odredbi mnogih zemalja EU, gde se nakon određenog vremena životinje ubijaju. Time smo i dodatno dokazali da je Srbija izuzetno posvećena usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životinja. Ministarstvo, kao i do sada, ostaje otvoreno za saradnju sa društvima za zaštitu životinja, kako bi u skladu sa dobrom praksom zakon bio usvojen u najboljem mogućem obliku. Imajući u vidu navedeno, u nastavku procesa izrade Predloga o Izmenama Zakona o dobrobiti životinja, ministarstvo će, kao i do sada, blagovremeno obavestiti stručnu i najširu javnost o terminima i mestu Javne rasprave gde će se razmatrati svi argumentovani predlozi. U nadi da će se zdrav i društveno odgovoran dijalog zainteresovanih strana nastaviti u cilju očuvanja najviših vrednosti“.

Shodno ovom obraćanju, oglasila se i Grupa Udruženja koja je u najmanju ruku zbunjena ovavim obraćanjem ministarke. Kako tvrde nikada nisu rekli da se u „Nacrtu zakona EKSPLICITNO pominje ubijanje pasa i mačaka, već da se zbunjujućim, kontradiktornim sa drugim članovima, nejasnim i dvosmislenim odredbama otvara prostor za zloupotrebe Zakona čime će se praktično legalizovati ono što se već dešava u velikom broju “prihvatilišta” i prihvatilišta“.
Oni pozivaju ministarku i da odgovori na pitanje „obzirom da je, kako tvrdi, “lično pobornik zaštite životinja”, kako je moguće da ne zna da se po postojećem Zakonu ubijaju desetine hiljada životinja po Srbiji svake godine? I to po Zakonu koji je određeniji u odnosu na predložene Izmene i dopune“.
Kakav će naredni korak Ministarstva biti, ostaje da vidimo,..

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0