Naslovna VESTI HIT: Foka Ju je proglašena OPASNOM, a ona se nasuče i čeka...

HIT: Foka Ju je proglašena OPASNOM, a ona se nasuče i čeka da je neko mazi!

1
PODELI
Foka Ju petface

– PAŽNJA, Foka Ju može biti opasna! – ovako je glasila poruka nadležnih u francuskom regionu Akvitanija, nedaleko od Bordoa.

Naime, tamošnje vlasti upozoravaju na foku, bazvanu Ju, ali uprkos svim izjavama – turisti je naprosto obožavaju! Ovo I ne treba da čudi, jer je Foka Ju tolika maza da se namerno nasuče na plažu I čeka da je neko mazi!

Foka Ju petface

Od početka jula, panoi postavljeni pored stanica prve pomoći objašnjavaju potencijalne opasnosti koje predstavlja prisustvo jedne foke. No, to nije ništa novo. Ju, kako je foka nazvana, neprestano je u centru medijske pažnje otkako se, pre godinu dana, odomaćila u ovom regionu. Nadležni zbog toga zahtevaju da se poštuje bezbedna distanca od 50m u slučaju da ovaj morski sisar odluči da se približi. Vlasti objašnjavaju da životinja može ogrebati i ujesti, uz potencijalne rizike od bolesti.

Oskarovac, Metju Mekonahi, spasio mladunče foke od dece, koja su je udarala štapom!

Međutim, “problem” koji postoji je taj što je Foka Ju “preterano društvena” 😀

– Problem sa fokom je u tome što je zaista društvena. Prosto se nasuče na plažu i čeka da je neko mazi. Zaista se odomaćila, iako je i dalje divlja životinja i moramo poštovati znake za bezbednost, kaže jedan od čuvara plaže.

Foka Ju petface

Siva foka, ženka stara verovatno godinu i po dana i teška skoro 100kg, iskazuje neobičnu zainteresovanost za surfere. Tome je svedok i Odri, instruktorka u jednoj od lokalnih škola surfovanja:

Foka Ju obožava neopren od kojeg su sačinjena naša odela i često dolazi da nas gricka kao poslasticu. Štaviše, ona voli i da se popne na dasku i da se igra sa nama. Mi smo se već navikli da surfujemo sa njom, ali za početnike to zaista predstavlja problem.

Nekoliko škola surfovanja je bilo prinuđeno da izmeni planove obuke upravo zbog prisustva ove životinje.

Foka Ju petface

Uprkos tome, Foka Ju postaje sve poznatija. Već ima preko 8.500 fanova na svojoj Facebook stranici, gde postavlja video zapise i selfije svakodnevno, a nebrojeni su oni koji priželjkuju susret sa njom u okenskim talasima.

– Ju je postala istinski fenomen, objašnjava predstavnik jedne turističke kancelarije I dodaje: – mogu se sresti brojni posetioci koji pričaju o foki i priželjkuju jedinstvenu fotografiju sa njom. Životinja je postala i glavni lik jednog stripa. Istina je da je ona zaista simpatična i da je teško zamisliti da može predstavljati bilo kakvu opasnost.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.