Naslovna Komercijalna grupa OPREZNO: Selidba je i za vašeg ljubimca stres!

OPREZNO: Selidba je i za vašeg ljubimca stres!

4
PODELI
pas i stres petface

Preseljenje iz jednog doma u drugi nije nimalo lak proces, a često ume da bude i vrlo emotivan, kako za nas ljude tako i za naše ljubimce. Zato je važno da i njima ovaj proces učinimo što prirodnijim i da ih kroz njega provedemo što nežnije i lakše. Ukoliko nemate ideju kako to da uradite, pročitajte kratke savete Purininih stručnjaka.
Najvažnija stvar koju možete da učinite za svog ljubimca kada je preseljenje u novi dom u pitanju, jeste da što je duže moguće (po mogućnosti i sve vreme) održavate uobičajeni tempo aktivnosti. Dakle, izvodite ga u šetnje, provodite vreme u igri i druženju kao i do tada, ne sklanjajte mu igračke dokle god je to moguće…Kada pakovaje stvari krene, potrudite se da svom ljubimcu ostavite njegov “mali prostor” u kome će mu do samog kraja pakovanja ostati igračke, ležaljka I njegove uobičajene zanimacije. Ovo važi i kada stignete u novi dom i krene raspakivanje stvari – prvo mu postavite ležaljku i igračke u neki mali, skriveni kutak.
Pričajte sa njim. Važno je da ga uverite da je sve u najboljem redu i da dolazeća promena ne znači ništa loše.    
Važno je, ipak znati da kod nekih ljubimaca selidba može biti uzrok velikog stresa: Ukoliko primetite da vaš pas pokazuje znakove stresa – ubrzano disanje, uznemirenost do potpune panike i pokušaja da pobegne – obratite se veterinaru.
Ljubimci su izuzetno emotivni i ovakve promene mogu ozbiljno da utiču na njihovo raspoloženje, pa i zdravlje, stoga budite pažljivi i nežni prema njima, jer ovo je pravo vreme da se i vi pokažete kao njihov verni prijatelj.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.