Pas koji je osvojio svet: ON HRČE!

“Toliko ružan da je prelep”. “Uši kao u šišmiša”. “Od njegovog hrkanja ne mogu da spavam”. Na korak ste bliži da prepoznate o kome se radi. Ako vam kažemo da je ovaj pas, malog repa i karakteristične face, bio ljubimac mnogih velikih istorijskih ličnosti – od kralja Edvarda VII pa do Francuske književnice Colette, da na njegovu pojavu niko ne ostaje ravnodušan i da je on na listi najpopulanrijih kućnih ljubimaca u svetu – onda ćete lako zaključiti da vam govorimo o FRANCUSKOM BULDOGU! O poreklu ovog simpatičnog psa se dosta spekulisalo, ali krajnja verzija je da je on potomak Engleskog Buldoga. Mi ga prosto obožavamo, volimo negov dobar karakter, osećajnost, hrabrost i slaganje sa decom. Druželjubiv je, radostan, razigran a naročito pun ljubavi u okruženju vlasnika i ukućana. Istina je – vlasnici se moraju prilagoditi na njegovo simpatično hroptanje pri disanju, a kada je u nemilosti, zna se i naljutiti.
Francuzi ne trpe samoću i znaju da budu ljubomorni. Vrlo dobro se slažu sa strancima i sa drugim životinjama, ali se često jako vežu samo za jednu osobu. Nisu skloni preteranom lajanju, što je još jedna prednost zbog koji ih vlasnici neretko uzimaju za ljubimce.
Oni spadaju u takozvane brahicefalične rase pasa, što može imati uticaja na zdravlje respiratornog trakta. Ponavljamo da je hrkanje karakteristično za ovu rasu, i javlja se dok spava, ali i leti, kada mu je toplo.

pet care studio petface
Što se tiče češljanja, ovaj mališan je vrlo zahvalan ljubimac. Zbog kratke dlake se manje se linja od ostalih pasa, pa je dovoljno i nekoliko minuta dnevno četkanja u svrhu osiguranja zdravlja i kvaliteta kože i dlake. Međutim, problem koji se javlja kod vlasnika francuskih buldoga je njegova naborana koža. Neretko u naš Pet Care Studio stižu vlasnici “francuza”, jer kako kažu nemaju rešenje za sakupljanje prljavštine i neprijatnog mirisa između i unutar njegovih “bora”. Jednostavnim kupanjem, šamponima namenjenim psima, mi rešavamo problem vrlo brzo. Takođe, postoje i vlažne maramice za ovu “akciju” kod kuće i pre nego što dođete kod nas 🙂 Radi se o vlažnim maramicama za čišćenje kože i dlake, koje su natopljene sredstvima protiv gljivica i bakterija. Veoma su efikasne za svakodnevno čišćenje  kožnih nabora i prostora između prstiju, jer sprečavaju razvoj gljivica i bakterija i na koži stvaraju zaštitni sloj koji je štiti od vlage i održava suvom što sprečava razvoj dermatitisa.
Ukoliko se odlučite za ove ljubimce budite spremni za minute nespavanja ili buđenja usled, ne tako tihog, hrkanja. U svakom slučaju zabava i igrarije nikako vam neće nedostajati.