Da li je Srbiji potrebna policija za životinje?

Malo je ljubitelja i vlasnika ljubimaca i životinja uopšte koji nisu pogledali barem jednu epizodu fantastične emisije „Animal Planet”- pod nazivom Animal Cops iliti policija za životinje. Ova emisija prati policajce koji istražuju slučajeve zlostavljanih životinja širom Amerike.

Spašavaju one koji su povređeni ili bolesni i bore se za njihova prava. Stotine hiljada životinja svake godine budu spašeni na taj način, a ovi iskreni zaljubljenici u svoj posao bore se za njih do poslednjeg atoma snage.

Policija za životinje petface

Sve češći napadi vlasničkih i pasa lutalica na građane u našoj zemlji više su nego dobar razlog i povod za priču o policiji za ljubimce i životinje uopšte. Na mnogim forumima u našoj zemlji odavno su pokrenute diskusije na temu formiranja ovog organa, a veliki broj učesnika izjasnilo se da bi rado volontirali u to službi.

Pročitajte još:
ISKRENO RAZUMEVANJE: Evo zašto dete sa autizmom treba da odraste uz psa!

U gradu Beogradu krajem 2011. godine pokrenuta je inicijativa za formiranje nove gradske službe pod nazivom Policija za životnje i tada je najavljeno da će ona biti formirana do kraja godine. Kako su tada objasnili, građani bi prijavljivali slučajeve zlostavljanih i povređenih životinja putem policijskih telefona i SOS linija koje bi bile osnovane u okviru grada.  Međutim, 2011. je odavno za nama, a kao što znate – od ove policije nema ni traga ni glasa.

Policija za životinje petface

Međutim, plan za realizaciju ovog projekta i dalje postoji i pitanje je vremena kada će se on sprovesti u delo. Prema tom planu pripadnici ove gradske službe imaće ista ovlašćenja kao i zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Planirana je i edukacija policajaca za životinje, kojima bi država finansirala obuku u Americi.

Pročitajte još:
VRELI LETNJI DANI: Flašica vode i hlad – spas i za nas i za ljubimce!

Policija za životinje značajno bi unapredila brigu o životinjama, ali bi i pomogla u otkrivanju onih koji ih zlostavljaju. Sprovođenjem istrage i otkrivanjem i kažnjavanjem počinioca u velikoj meri bi se uticalo na smanjenje broja slučajeva zlostavljanih, pretučenih, mučenih i krvnički ubijenih životinja koji su gotovo svakodnevica u našem društvu.

Policija za životinje petface

Na žalost, u našoj zemlji se uglavnom čeka na neki tragičan događaj kako bi se konačno delovalo.

Mi se ipak nadamo da će se ljudi osvestiti i na vreme shvatiti da je ovo jedna od onih ružnih priča koje mogu da imaju srećan kraj. 

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0