Naslovna PETOPEDIJA PSI Polna zrelost i razmnožavanje kod pasa

Polna zrelost i razmnožavanje kod pasa

2
PODELI
polna zrelost razmnozavanje petface

Polna zrelost
Polna zrelost kod pasa, u zavisnosti od pola i rase, javlja se između šestog i devetog meseca života. Mužjaci pasa polno sazrevaju pre ženki, otprilike oko šestog meseca.

Ženke pasa polnu zrelost dostižu oko devetog meseca. Kada su rase u pitanju, polna zrelost nastupa ranije kod malih i srednjih rasa. Kod velikih rasa se manifestuje kasnije.

Znaci teranja
Ženka je obično u teranju dva puta godišnje – s jeseni u zimu i s proleća u leto. U tom periodu, pod uticajem pojačanog lučenja hormona dešavaju se mnoge promene kako u fizičkom smislu, tako i u ponašanju.

Fizičke promene se dešavaju u dve faze. U prvoj fazi, polni organ ženke psa otiče i dolazi do pojave tamnog ili krvavog iscetka. Ovaj iscedak ima specifičan miris koji mužjaci mogu osetiti na udaljenosti od pet kilometara. Ženka u tom periodu često liže stidnicu i učestalo urinira. U drugoj fazi dolazi do ovulacije. Iscedak je tada svetliji i manje primetan. Ženka je tada spremna na parenje. Reaguje na svaki dodir izdizanjem repa, jako je nemirna i uzbudjena. Može se desiti da pobegne od kuće u želji da pronađe mužjaka. Ako se nije parila, može doći do simptoma lažne trudnoće. Kod mužjaka je karakteristično naskakivanje na duge pse, predmete ili čovekovu nogu.

petopedija-polna-zrelost-2
Psi se ljube

Kako odrediti kada pariti psa?
Ženke pasa je najbolje pariti kada one dostignu potpunu zrelost i završe kompletno svoj fizički i psihički razvoj. Po savetima nekih veterinara, najbolje je sačekati da kuja napuni dve godine. Male rase mogu da se pare i sa 12 meseci života. Za srednje i velike je poželjno da se sačeka između 15 i 18 meseca života. Ako se na vreme uoče prvi znaci teranja kod ženke, idealno bi bilo da se sa parenjem počne između 9 i 12 dana od prvog dana teranja.

Parenje psa
Mužjak je u stanju da oseti miris ženke u teranju i na nekoliko kilometara udaljenosti. U zavisnosti od uslova držanja i karaktera pasa, i ženka i mužjak će pokazati zainteresovanost za parenje. Najpre će se uzajamno njušiti, igrati se i skakati. Zatim će ženka podići rep, okretati se zadnjim delom ka mužjaku i dopustiti mu da se popne na nju. Nakon uparivanja mogu da ostanu spojeni od 10 do 30 minuta. U ovom periodu, potrebno je da oba vlasnika budu prisutna, da ne bi došlo do povrede genitalija i jednog i drugog psa. Sam proces razdvajanja je jako bolan pa se može desiti da ostanu spojeni i duže od sat vremena. U ovom služaju nikada se ne smeju razdvajati na silu. Kada se mišići vulve opuste tada će doći do razdvajanja. Ženka može, a i ne mora nužno da ostane skotna posle parenja. Procenat oplodnje se kreće oko 85 % u optimalnim uslovima

2 KOMENTARA

  1. Dobro vece.Interesuje me dali i kod maltezera je najbolje pariti zenki tamo 9ti 10i 11i i 12ti dan odnosno cim prestane sa krvarenjem!?Stara je godinu i dva meseca!?hvala

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.