Naslovna VESTI PSI OVO JE NOVI SAD: Grad u kome pojedinci pomažu napuštenim psima, a...

OVO JE NOVI SAD: Grad u kome pojedinci pomažu napuštenim psima, a zbog toga mogu biti KAŽNJENI!

0
PODELI
pomažu petface

Zakon nalaže da će oni koji hrane životinje na javnim površinama biti KAŽNJENI! Takođe, neregulisano je i postavljanje kućica, pa bi komunalna inspekcija ova skloništa mogla i da ukloni! Zašto je to tako? Pitamo se svi mi koji u ovim ledenim danima pokušavamo da pomognemo onima, koji su zbog NEODGOVORNIH VLASNIKA I NEADEKVATNE KAZNE ISTIH, ostali na ulici!

Naime, kako prenosi N1, u Novom Sadu jedan kafić je pretvoren u pravu radionicu, u kojoj građani prave kućice za napuštene pse. Za jednu kućicu za pse potrebni su kartonska kutija, stiropor, selotejp, skalpel, malo najlona i dobre volje. U rukama mladih ljudi, ti sastojci se za svega desetak minuta pretvaraju u gotov proizvod, koji kasnije raznose po gradu.

SRAMOTA U NOVOM SADU: Ukoliko nahranite psa ili mačku na ulici, dobićete KAZNU!

pomažu petface

Jednu od tih kućica dobili su i psi koji zimske dane provode na otvorenom u studentskom kampusu, a aktivisti poručuju – svako može pomoći psima u svom komšiluku.

– Kutija se postavlja sa činijicom hrane i posudom vode, i sad treba da se organizujemo kako ćemo obilaziti kućice i dopunjavati hranu i vodu. To je to, vrlo je jednostavno, čak ne morate da imate ni kola, kućicu možete da napravite kod kuće, spustite je u dvorište i to je to, objašnjava Ana Stivens iz organizacije „Culture Exchange“.

Dragana je pokušala da nahrani uličnog psa u Novom Sadu, a policija je zaustavila: „Ne smeš da hraniš džukele“!

Međutim, da li je njihov trud, zbog pravne neuređenosti gradskih odluka, uzaludan? Prema gradskim propisima, hranjenje životinja na javnim površinama je izričito zabranjeno, a postavljanje kućica neregulisano, zbog čega bi komunalna inspekcija ove kutije trebalo da uklanja. Zbog toga, aktivisti vode i pravnu bitku i traže od gradskih čelnika da izmene ove, kako kažu, rigidne odluke.

pomažu petface

– Ono što je bitno je da se pre svega pravno formuliše i reguliše to hranjenje i smeštaj, jer smo mi u zakonskoj obavezi da im to obezbedimo. To nisu ničiji psi – to su naši gradski psi, koji su prošli CNR program. Znači, oni moraju da budu nahranjeni i smešteni, kaže Marijana Mutavčieva iz Udruženja “Hmmm…”

Da ovi psi moraju biti zaštićeni, kažu, nalaže zakon o dobrobiti životinja, a pojedine lokalne samouprave, poput Beograda i Pančeva, počele su da menjaju svoje propise kako bi omogućile hranjenje i zbrinjavanje napuštenih životinja. Ali, ne i Novi Sad.

Na brojne apele udruženja za zaštitu životinja gradske vlasti ostale su neme. Kako će se stvari dalje odvijati, ostaje da vidimo,..

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime