Naslovna VESTI KRAJ: Zabrana gajenja kuna zbog proizvodnje krzna!

KRAJ: Zabrana gajenja kuna zbog proizvodnje krzna!

3
PODELI
proizvodnje krzna petface

proizvodnje krzna: Nacionalni apelacioni sud u Hagu saopštio je jutros odluku zabrane gajenja kuna zbog proizvodnje krzna, potvrđujući legitimitet holandskog zakona!

Naime, prošle godine je Zakon o zabrani gajenja životinja radi proizvodnje krzna bio suspendovan, na osnovu žalbe proizvođača krzna. Holandija je jedna od najvećih proizvođača krzna na svetu, sa 6 miliona ubijenih kuna godišnje. Navedena zabrana mogla bi biti početak kraja krznene industrije u svetu.

Pročitajte još:
Boris Novković u kampanji: „I malo krzna jednako boli“ – za Hrvatsku bez krzna!

Podsetimo se:

Krajem 2012. godine, Parlament je odobrio zabranu gajenja životinja za proizvodnju krzna. Međutim, holandski uzgajivači su se pobunili i ceo proces izneli pred sud, koji je 21. maja prošle godine presudiou njihovu korist, navodeći kako je proizvođačima krzna „naneta nepopravljiva šteta“. Time je suspendovana prethodna odluka o zabrani uzgoja životinja.

Holandski parlament je 2009. godine usvojio nacrt Zakona o zabrani uzgoja kuna zbog proizvodnje krzna, ali Senat je odbio ovaj predlog, pošto uzgajivačima nije ponuđena nikakva nadoknada. Bilo je potrebno još nekoliko izmena i amandmana, da bi tekst konačno bio usvojen.

proizvodnje krzna petface

Uzgoj lisica i činčila zbog krzna zabranjen je u ovoj zemlji još od 1990. godine, ali kune do sada nisu bile predmet ove zabrane.

Poslednji zakon posebno ističe činjenicu da gajenje i ubijanje životinja samo zarad proizvodnje nejestivih proizvoda ne može nikako biti opravdano. Ponajmanje motivom ekonomske dobiti!

Pročitajte još:
ONI SU PROSTO SAVRŠENI: psi sa jedinstvenim krznom plene svojim izgledom!

Jutros je, tako, Apelacioni sud u Hagu potvrdio validnost ovog zakona. Dakle, u Holandiji je od danas zvanično zabranjeno gajiti kune u svrhu proizvodnje krzna. Procenjeno je da je prelazni period do potpune obustave proizvodnje krzna na ovaj način sasvim dovoljan (sve uzgajivačnice moraju biti zatvorene do 2024. godine) i da uzgajivači nemaju pravo da zahtevaju nadoknadu gubitaka. Uz to, svi objekti prošireni tokom trajanja procesa smatraju se nelegalnim i moraju u najkraćem mogućem roku biti srušeni.

Ovakva odluka Holandije predstavlja značajan pomak za brigu o dobrobiti životinja. Pozitivnom rezultatu su umnogome doprinele dugotrajne borbe organizacija Bont voor Dieren i Fur Free Alliance, koje čine sve kako bi javno prikazale uslove gajenja ovih živuljki na farmama, zatim resornih ministarstava i drugih predstavnika vlasti.

Pozdravljamo ovu odluku holandskih vlasti i pozivamo sve zemlje sveta da slede njihov primer!

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.