Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Rinotraheitis kod mačaka

Rinotraheitis kod mačaka

0
rinotraheitis petface

Rinotraheitis kod mačaka (Feline Viral Rhinotracheitis – FVR) je virusna,  zarazna bolest koja napada respiratorni sistem tj. pluća i ostale organe za disanje kod mačaka. Uzročnik je iz porodice herpes virus. Izvor infekcije je bolesna mačka, a prenosi se direktnim ili indirektnim kontaktom. Virus se izlučuje putem iscedaka iz očiju i nosa ali i pljuvackom. Od ove bolesti obolevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tok i težina bolesti mogu biti vrlo različiti – od nevidljivog oblika pa do naglog uginuća. Naročito su osetljive  mlade mačke, kod kojih smrtnost može biti do 100%.

Rinotraheitis kod mačakaSimptomi
Rinotraheitis se prepoznaje po konjuktivitisu, visokoj temperaturi, obilnpm iscetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu zalepiti kapci i začepiti nosni otvori. Pored toga, prisutno je kijanje i promene na prednjim disajnim putevima, zbog čega mačke otežano dišu. Karakterističan je gubitak apetita pa samim tim i gubitak telesne težine. Dlaka oblele mačke je nakostrešena i neuredna. Sam gnojni iscedak nije direktna posledica virusa samog po sebi, već prisustva drugih bakterija u oslabljenom organizmu.

Rinotraheitis kod mačakaDijagnostika i terapija
Ukoliko se lečenje započne na vreme, mačke obično ozdrave kroz 2 nedelje. Za lečenje ove virusne bolesti nema specifičnog leka, pa se lečenje bazira na antibioticima i primeni preparata koji pospešuju izbacivanje sluzi i gnoja iz disajnih puteva. Vitamini će pojačati imuni system i olakšati borbu protiv sekundarnih infekcija. Ukoliko se ne leči, mačka obično ugine od upale pluća kao posledice bolesti. Neadekvatno lečenje može ostaviti trajne posledice u vidu oštećenja rožnjače ili hroničnog sinuzitisa – upale sinusa što ozbiljno otežava dalji život mačke.

Rinotraheitis kod mačakaPreventiva
Jedina preventiva je redovna vakcinacija mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 6 – 8 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Preporučuje se još jedno vakcinisanje i to sa 4 do 5 meseci starosti koje se stručno naziva busterizacija. Odrasle mačke se, dalje, vakcinišu jednom godišnje do kraja života. Ukoliko u domaćinstvu živi više mačaka treba povećati nivo higijene, a ukoliko jedna od mačaka oboli od rinotraheitisa treba je odvojiti od ostalih.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.