Šamponi za ljude – ne i za mačke!

PITANJE: Poštovani, da li je tačno da svoju mačku ne bi trebalo da kupam šamponom za ljude? Ako je tačno, zbog čega je to tako!

ODGOVOR: Mačke, kao što znate, ne bi trebalo često kupati, jer se tako uklanjaju esencijalna ulja sa kože. Međutim, ponekad je to stvarno neophodno. Možda će razlog za kupanje biti taj što vaša mačka ima kožnu bolest, ili su je napale buve, ima jako zapetljano krzno, ili je jednostavno jako prljava. U slučaju kupanja, macu nikako ne treba kupati običnim šamponom, tačnije “šamponom za ljude” kako ste naveli, jer on može isušiti kožu vaše mačke i uzrokovati brojne probleme! Ulje čajevca, na primer koji je vrlo čest dodatak ljudskim šamponima, može da bude toksičan za mačku ako se desi da proguta određenu količinu, ili je preko kože apsorbuje u krvotok.
Kao i kod ljudi, kod mačaka se pH kože razlikuje u zavisnosti od starosti, ishrane, zdravstvenog stanja, prisustva mikroorganizama na površini kože,…
U svakom slučaju macu možete dovesti kod nas u Studio, gde će je naše osoblje posebnim šamponom za mace, učiniti pravom lepoticom! Pozdrav!