Naslovna VESTI SRBIJA: Za godinu dana spasili više 200 životinja iz nevolje i to...

SRBIJA: Za godinu dana spasili više 200 životinja iz nevolje i to POTPUNO BESPLATNO!

0
PODELI
SRBIJA petface

Da, dobro ste pročitali, mesto zbivanja jeste SRBIJA, a njihovo ime je “Animal rescue Serbia” (ARS)! I danas, oni slave PRVI spasilački rođendan!

Duboki šahtovi, zaleđeni Dunav i druge opasne situacije, kao one na velikim visinama, za godinu dana volontere iz organizacije “Animal rescue Serbia” (ARS) nisu sprečili da pomognu životinjama!

– Počeli smo od majskih poplava, kada smo videli da nema nijedne institucije koje bi pomogla životinjama u takvim situacijama, objašnjavaja Sanja Radosavljević iz ARS-a za „Blic“.

SRBIJA petface

Ni usred noći nije bilo vajkanja da li će podići slušalicu i izaći da teren, iako od toga imaju samo lično zadovoljstvo, bez novca.

– Najteža akcija bila je spasavanje šteneta u Mirijevu. Višesatno kopanje, po mraku i hladnoći, uz psihološku neizvesnost nas je namučilo, a najviše na kraju, kada je štene reanimirano. Ta priča dobila je srećan kraj. Mrvica je udomljen, sada je psić srednje veličine, a baš danas nas je na proslavi sa njim posetila i njegova “ljudska ” porodica, kaže Sanja.

NESVAKIDAŠNJA AKCIJA U RESNIKU: Iz šahta spasili JARE! (VIDEO)

Kao neumorni ARS-ovci su se dokazali i tokom januara, kada je led okovao Dunav, i njegove stanovnike, labudove, a alpinista Mihailo je čak upao u vodu u pokušajima da priđe jednoj od ptica.

SRBIJA petface

Ronilac Irena mesec dana kasnije, dok je led još plutao i vijao vetar, nije imala kud nego da se zagnjuri da bi izvukla psa zaglavljenog ispod splava.

– Među nama ima ekonomista, studenata, speleologa, domaćica, a onda i alpinista i ronilaca. Naši članovi ne moraju da budu spasioci, može da nam se pridruži ko god želi. Za one koji to žele, organizujemo dvodnevnu obuku, 20. i 21. maja u Avantura parku, iz tri dela koja obuhvataju spasavanje na visini, dubini i na vodi, najavljuje Sanja.

BRAVO LJUDI: Spasili mače iz krošnje drveta u Mirijevu!

SRBIJA se može pohvaliti sa oko 40 volontera ove organizacije, koji su učestvovali u više od 200 akcija, ali cilj im je da prekriju i najudaljeniji ćošak.

SRBIJA petface– Najviše nas je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, i nadamo se da će nam se javljati iz gradova gde nemamo svoje jedinice, a to je naročito zapadna Srbija. Imali smo i nekoliko njih koji nisu iz Srbije, na primer, Holanđanku i Makedonca, dodaje ona.

Za sada se sami članovi finansiraju koliko mogu, sami obezbeđuju opremu, uz pomalo i donacije, za koje kaže da su više simbolične.

– Ostvarili smo saradnju sa najvažnijim insituticijama, Upravom za veterinu, varedne situacije, Zavodom za zaštitu prirode. Cilj nam je da pokrijemo teritoriju čitave Srbije i profesionalizujemo ovu službu kako bi ARS bio održiv, navodi Sonja.

ARS-ovci SREĆAN VAM ROĐENDAN i nadamo se da ćemo objavljivati još divnih priča u kojim vi sudelujete!

Izvor: Blic
Foto: Facebook

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.