Šta uraditi kada vaš ljubimac odbija granule?

PITANJE
Imam mužjaka maltezera starog šest meseci. U poslednjih nekoliko dana odbija da jede granule. Zdrav je i živahan pas, ali jedva jede granule. Inače, do sada ih je jeo sasvim normalno.

Da li možete da mi pomognete? Na koji način da ga naviknem da krene normalno da uzima granule? Inače , sa stola smo mu davali samo ponekad, u malim količinama,  tako da mislim da nije to moglo da ga poremeti.

ODGOVOR
Prvi opšti simptom nekog poremećaja kod svih živih bića je smanjen apetiti ili potpuno odbijanje uzimanja hrane. Imajući to u vidu, naš prvi savet je da odvedete svog ljubimca kod veterinara kako bi se obavio klinički pregled i ustanovilo da ovakvo ponašanje nije uzrokovano nekim zdravstvenim poremećajem.
Što se tiče navike da ponekad jede, a ponekad odbija granule, postoji više rešenja. Pre svega potrudite se da ljubimca uobročite. To znači da mu hranu dajete uvek u isto vreme i na istom mestu. Odrasli psi mogu da jedu 1-2 puta u toku dana. Ukoliko jede dva puta dnevno, odgovarajuću količinu mu podelite u dva obroka. Kada mu date hranu u ona treba da mu bude postavljena 15-30 minuta. Ukoliko je ne pojede u tom roku, sklonite posudu i ne dajte mu ništa za jelo do sledećeg termina hranjenja. Ukoliko je zdrav, vrlo brzo će početi da se pridržava ovog režima i ješće upravo hranu koju ste mu namenili. Naravno , granule koje mu dajete treba da budu primerene njegovoj veličini i starosti, a što se tiče ukusa – tu morate pokazati više strpljenja. Mnogi psi se posle izvesnog vremena zasite konkretnog ukusa i traže promenu. Imajući u vidu veliki izbor hrana ni to nije neki veliki problem. U svakom slučaju, prilikom zamene hrane to činite postepeno. Uobročen princip ishrane primenjujte celog života i trudite se da mu nikada ne dajete ništa sa vaše trpeze. Više o ishrani pasa naćićete u našoj PETOPEDIJI.

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0