Naslovna VESTI PSI DA LI PODRŽAVATE: Predlog da sterilizacija pasa i mačaka bude OBAVEZNA!

DA LI PODRŽAVATE: Predlog da sterilizacija pasa i mačaka bude OBAVEZNA!

0
PODELI
sterilizacija pasa petface

Neki izveštaji kažu da na tlu Evropske unije živi oko 100 miliona pasa lutalica i dvostruko više mačaka! Krajem januara ove godine, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, Ivan Jakovčić, predstavio je predlog rezolucije Evropskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka.

U obrazloženju predloga Jakovčić ističe da su evropska skloništa puna neželjenih životinja i da u državama članicama, prema procenama, živi oko 100 miliona pasa lutalica i dvostruko više mačaka! On navodi da je jednokratni trošak sterilizacije ili kastracije znatno niži od troškova za hvatanje lutalica, hranjenje i smeštaj napuštenih životinja i na kraju – eutanaziju onih koje se ne mogu udomiti.

Sterilizacija: da li je sterilizacija dobra odluka vlasnika psa?

Stoga je pozvao države članice da sterilizacija pasa bude nužna za kontrolu broja neželjenih pasa i mačaka, kao i regionalne i lokalne vlasti da učine isto!

Kao najveći uzrok stravične sudbine napuštenih pasa uglavnom su predrasude prema sterilizaciji, koja se zato ne sprovodi, zbog čega je nužna edukacija.

sterilizacija pasa petface

I naše udruženje se pridružuje podršci ovome prijedlogu i smatra da je trajna sterilizacija nužna, opravdana i korisna. Nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i širenja svijesti o problemu napuštanja životinja, uz potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, trajna sterilizacija pokazuje se kao jedini učinkovit i human način smanjenja neželjene i mnogobrojne populacije pasa i mačaka kako bi se zaštitilo životinje, ljudi i lokalne zajednice, rekli su predstavnici udruženja „Prijatelji životinja“.

Sterilizacija mačaka: Da li je i koliko opasna sterilizacija mačaka?

sterilizacija pasa petface

Sterilizacija pasa je etičnije rešenje od potpuno neprihvatljivog usmrćivanja životinja ili ostavljanja da same umru od gladi i žeđi i udarca automobila ili da doživotno čekaju u kavezima skloništa. Osim toga, sterilizacija ima i brojne zdravstvene prednosti za životinje i olakšava im život.

Da li podržavate?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.