Šugarci kod kunića

petopedija-sugarci-3

Šugarci kod kunića

Šugarac je vrsta spoljašnjeg parazita koji živi na koži kunića. Ovaj parazit se nastanjuje u krzno usled loših uslova za život. Šugarac se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim kunićem ili preko posrednika kao što su miševi i psi. Pored šugaraca koji napadaju kožu ljubimca postoje i šugarci koji se nastanjuju u ušima kunića.

Šuga ušiju je daleko opasnija od šuge kože pošto u ovom slučaju šugarac živi u ušnom kanalu. Karakteristično za ovog parazita je to što se uvlači u kožu i izaziva nesnosan svrab. Ušni šugarci se u uhu hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva.

U uhu se mogu nalaziti hiljade ovih parazita koje puze po ušnom kanalu. Kretanjem ovih parazita po ušnom kanalu šugarci izazivaju iritaciju i jaku upalu. Iritirani ušni kanal pogodan je za razvoj raznih bakterija koje dovode do još većih komplikacija. Po nekom pravilu šugarci ne mogu probiti bubnu opnu ali ako je infekcija jaka i praćena bakterijskom upalom može doći do proboja bubne opne.

Simptomi
Prvi simptomi koji se javlja kod zaraženog kunića je izuzetno jak svrab. Primećuje se i često trešenje glave kunića kao i pojačano stvaranje crvenkasto-smedjeg do crnog  cerumena  u uhu. Kada je kožni šugarac u pitanju, osim svraba dolazi i do opadanja dlake. Usled čestog češanja kunić pravi rane i stvaraju se kraste na koži.  Sekundarne bakterijske infekcije koje se ne leče mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

petopedija-sugarci-2

Parazit koji izaziva šugarac

Dijagnoza i terapija
Dijagnoza se uspostavlja prilikom pregleda koji obavlja veterinar. Kod ušnog šugarca pregled se vrši otoskopom gde se šugaraci pod jakom svetlošću vide kao bezbojne grinje koje gmižu. Kožne forme se utvrđuju mikroskopsim pregledom skarifikata kože. Šugarac se uspešno leči insekticidima i specijalnim preparatima za kožu. U slučaju ušnog šugarca lečenje traje dosta duže u zavisnosti od stepena infekcije. Postoje specijalna antiparazitska sredstva koja se koriste kod lečenja ušnog šugarca koje proisuje veterinar. Važno je reagovati što pre pošto se primete navedeni simptomi.

Preventiva
Osnovna preventiva jeste održavanje dobre higijene u kavezu gde borave kunići. Redovno čišćenje i menjanje podloge u kavezu je osnovni preduslov za zdravlje vašeg ljubimca. Kvalitetna i redovna ishrana takođe veoma važna. Ukoliko dodje do pojave šugarca u kavezu gde ima više kunića izolacija zaraženog je obavezna. Potrebno je dezinfikovati celokupan kavez da se ostali ne bi zarazili.

Ukoliko se donosi nova jedinka u već formiranu zajednicu preporučen je karantin u trajanju od 30 dana kako bi se utvrdilo da je nov kunić potpuno zdrav.