Naslovna VESTI PSI OTKRIJTE: Zašto vaš pas gleda u TELEVIZOR? (VIDEO)

OTKRIJTE: Zašto vaš pas gleda u TELEVIZOR? (VIDEO)

0
PODELI
televizor petface

Da li ste ikada seli sa svojim ljubimcem da pogledate vašu omiljenu seriju? Gde vaš ljubimac najviše voli da sedi kada gleda televizijski program? Da li se gurate na kauču zajedno sa njim ili svako ima svoje mesto? Čekaj, ko gleda seriju?

Neretko psi sami ili zajedno sa svojim vlasnicima sede pred televizorom i pomno prate sve što se događa na malom ekranu. Ali, da li zapravo psi percipiraju ono što se događa na televiziji ili oni to nekako drugačije vide?

10 fotografija koje dokazuju da moderna tehnologija zauvek menja živote naših mačaka!

Za razliku od ljudi, psi imaju vrlo kratku interakciju sa medijskim sadržajem. Svega nekoliko sekundi pogledaju u ekran, pa sklone pogled. Oni se veoma retko usresrede na ono što se događa na ekranu.

televizor petface

Naučnici sa Univerziteta u Lankaširu otkrili su da psi zaista percipiraju određene neke snimke i slike na ekranu.

Psi će bliže prići televizoru kada ga nešto na programu zainteresuje, ne zato što slabije vide, već zato što su interaktivniji gledaoci. Neretko preko društvenih mreža možemo da vidimo kako se pas toliko udubio u ono što vidi na ekranu televizora da čini pokrete i laje na ekran.

SJAJNO: U ovom rezervatu postavljeni su televizori kako bi se životinje osećale „kao kod kuće“!

Psi imaju dihromatski vid, što znači da poseduju samo dva receptora za boje, pa vide samo dva svetlosna spektra, plavi i žuti, piše B92.

Naučnici shvataju da psi gledaju u ekran i da određene sadržaje preferiraju, ali ne mogu da otkriju šta im se tačno dopada od onoga što vide. Oni smatraju da kod pasa preferiranje određenog programa ide identično kao i kod ljudi, praktično zavisi od psa do psa.

Istraživači su priznali da iako postoje programi specijalno dizajnirani i napravljeni posebno za naše ljubimce, oni će ipak većinu vremena provesti tako što neće gledati u ekran.

Tehnologija svakim danom sve više napreduje i može da pruži zabavu ljubimcima koji su neretko sami kod kuće u vidu kratih snimaka drugih pasa, u različitim situacijala, igrama ili specifičnim bojama.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.