NOVA ODLUKA: Jedan pas ili tri mačke u stanu!

Tri mačke ili jedan pas u stanu, koji se nalazi u zgradi za kolektivno stanovanje na teritoriji Banjaluke. Ovako glasi nova gradska odluka, koja je usvojena na poslednjem zasedanju. Pre svega ovoga, vlasnici će morati da dobiju saglasnost predstavnika etažnih vlasnika!

Kako prenose Nezavisne, kada su u pitanju dvorišta individualnih stambenih objekata, tj. kuća, brojka je nešto drugačija te se mogu držati dva psa i tri mačke. Takođe, kućne ljubimce je zabranjeno držati u zajedničkim prostorijama, terasama, haustorima i slično.

Ono što je najviše zabrinulo vlasnike kućnih ljubimaca u Banjaluci, jeste činjenica da je po usvojenoj odluci svaki vlasnik dužan da označi svog ljubimca mikročipom, a na zahtev komunalnog inspektora stoji da je dužan i pružiti dokaz o izvršenom čipovanju.

tri mačke i jedan pas u stanu petface

Takođe, u delu odluke koja se tiče kućnih ljubimaca istaknuto je da oni koji drže pse rase pitbul terijer, bul terijer, doberman, američki stafordski terijer, mastif, šarplaninac i sve ostale „opasne pse“, dužni su da ljubimce šetaju na povocu ne dužem od 1,5 metara i sa zaštitnom korpom.

Ovo je posebno razljutilo tamošnja Udruženja, a jedno među njima Udruženje za zaštitu životinja “Kerber” se i oglasilo:

– Nijedan pas neće biti agresivan ako ga čovjek takvim ne napravi i to je dokazana činjenica. Pogledajte samo statistiku na globalnom nivou – najviše ujeda izvrše takozvane male i bezopasne rase pasa, za Nezavisne su govorili predstavnici Udruženja.

Inače što se tiče čipovanja tu su svi saglasni, jer kako kažu „samo tako će se kazniti nesavesni vlasnici“!

Problem je što jedinstvena baza podataka svih mikročipovanih životinja kod nas ne postoji. Takođe, u više navrata smo se uvjerili da naši komunalni inspektori nemaju čitač čipova u posjedu i samim tim i ne mogu izvršiti kontrolu istih, rekli su iz “Kerber”-a.

Za sve postupke koji nisu u skladu sa Odlukom o komunalnom redu, a tiču se kućnih ljubimaca, za pravna lica je predviđena kazna od 500 do 7.000 KM, dok je za fizička lica iznos nešto manji i kreće se u rasponu od 100 do 1.000 KM ( 1 KM = 62 RSD ).

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0