Naslovna VESTI Uskršnji zeka je simbol sreće i zato ga ne poklanjajte!

Uskršnji zeka je simbol sreće i zato ga ne poklanjajte!

0
Uskršnji zeka petface

Danas je Uskrs – najveći blagdan hrišćanstva, praznik koji simbolizuje obnavljanje života, praštanje i buđenje prirode. Ali, da li znate da Uskršnji zeka ima čak dve simbolike? 😉

Prva priča o simbolici Uskršnjeg zeca je u vezi sa nemačkom boginjom zore, proleća i plodnosti. Ona je pronašala malenu pticu, koja nije mogla više da leti, zato što su joj se krila smrzla, i pretvorila je u zeku, tačnije kunića.

Uskršnji zeka petface

Na dar mu je dodelila moć da može tako brzo da trči, da nijedna životinja ne može da ga sustigne. Da ne bi zaboravio svoju prošlost, tačnije da je bio ptica, ostavila je zeki mogućnost da nosi jaja. Ova čarobna jaja u svim duginim bojama mogao je da nosi samo jednog dana u godini i ta jaja je morao da pokloni deci. Ubrzo je nastalo sazvežđe ZECA sa glavnom zvezdom koja je tokom velikog dela godine zračila crvenim sjajem – baš kao crveno uskršnje jaje 😉

Pročitajte još:
APEL RODITELJIMA: Ne kupujte deci kuniće SAMO ZA Uskrs!

U prethrišćansko doba ZEC je bio simbol plodnosti. Zečevi su tada bile životinje koje se najbrže razmnožavaju i bili su simbol novog rađanja života u prolećno doba, kada se i slavio praznik dolaska proleća. Za vreme tih proslava verovalo se da zec donosi jaja, kao simbol novog proleća.

Uskršnji zeka petface

Deca veruju, ako su bila dobra, da će im Uskršnji zeka na ovo jutro doneti šarena jaja i poklone. Na skrivenom mestu u vrtu, dvorištu ili u kući deca prave gnezda od trave kako bi im zeka mogao ostaviti poklone.

Dakle, svi shvatamo – Uskršnji zeka jeste simbol sreće, rađanja i plodnosti. Neka tako ostane i nakon praznika, jer nažalost prema statistici kunići su životinje koje se najčešće poklanjaju ali i najčešće odbacuju!

Promenimo statistiku baš danas! Srećan vam Uskrs! 😉

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.