Naslovna VESTI Otišli su da fotografišu vrste koje izumiru! Ono što smo videli nas...

Otišli su da fotografišu vrste koje izumiru! Ono što smo videli nas je ODUŠEVILO!

0
PODELI
vrste petface

Pet od 101 najugroženije vrste životinja na svetu – kao na dlanu! Tako bi se ukratko mogla opisati ova „retka“ kolekcija fotografija, zabeležena objektivom fotografa divljine. Naime, oni su zahvaljujući fotoaparatu Sony RX10 III i njegovom tihom okidaču, kao i odličnom zumu mogućnosti, imali prilike da zabeleže prizore ugroženih životinja u njihovom prirodnom okruženju.

vrste petface

Među fenomenalnim fotografijama, možete videti evropskog bizona, najvećeg biljojeda na svetu, kojih prema procenama postoji još samo 3.200!

STRUČNJACI DOKAZALI: Psi najradije „đuskaju“ uz Bijonse! (VIDEO)

Tu su i atlantska njorka, čija populacija ubrzano opada i koja je proglašena za „ranjivu kategoriju“ 2015. godine, kao i mala droplja, ptičica koja izgleda kao da nosi smoking, čiji je broj opao za 30 do 49 odsto u prethodnih 30 godina.

vrste petface

Sem Hobson, koji je osvojio titulu Fotografa divljine godine zabeležio je i slike žderavca (Wolverine), koji nije samo lik sa velikog ekrana, već i retko viđena životinjska vrsta koje ima samo 2.260 primeraka u Evropi. Iako je označena kao „najmanje zabrinjavajuća“ na Crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature), populacija ove vrste beleži značajan pad u Evropi u proteklih deset godina.

SJAJNO: U ovom rezervatu postavljeni su televizori kako bi se životinje osećale „kao kod kuće“!

vrste petface

Ova serija fotografija je deo napora kompanije Sony da podrži zaštitu divljine i podigne svest o životinjama koje izumiru. Kompanija je pronašla partnera u Evropskoj asocijaciji za zaštitu prirode (European Outdoor Conservation Association – EOCA), koja finansira grassroot projekte za konzervaciju širom sveta.

vrste petface

– Veoma nam je drago što možemo da prikažemo seriju prelepih fotografija retkih životinja, stvorenja koja mogu da se nađu upravo u divljim predelima Evrope. Pritom, ove neverovatne životinje nisu bile uznemiravane tokom fotografisanja, zahvaljujući fotoaparatu Sony RX10 III, sa proširenim super-telefoto zum objektivom od 600mm i mogućnošću za tiho snimanje, ističe Jan Salmon Legegner (Yann Salmon Legagneur), čelnik Odeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje kompanije Sony Europe.

vrste petface

Zahvaljujući njima, možemo uživati u ovim čudesnim životinjama, koje nažalost možda nikada nećemo ni videti u prirodnom staništu!

U prethodnih deset godina, EOCA je prikupila više od dva miliona evra iz industrije posvećene aktivnostima u prirodi i celokupnu sumu uložila u projekte koji se bave zaštitom ugroženih vrsta i staništa u 41 zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.